Mikor?

Mit?

Hol?

Sváb Emlékezet Centrum könyvbemutató – A bennünk élő falu

Előadás

A könyv szerzője, a sváb Luisa Lang 1945-ben kilencéves kislányként élte egy vajdasági soknemzetiségű faluban békés gyermekkorát, amikor a II. világháború végével egy csapásra minden megváltozott. Származása miatt a nagypolitika ellenséget csinált minden Bánátban élő német   nemzetiségiből, megindult ellenük a „hadjárat”: előbb a teljes jogfosztottság, majd kinek-kinek a menekülés, a málenkij robot vagy a megsemmisítő táborokba hurcolás jutott.

Luisa családjával és sok ezer sorstársával – akik többnyire gyerekek, nők és idős emberek voltak – több mint három évet töltött koncentrációs táborban állandó félelemben, megaláztatásban és éhezésben, sosem tudva, hogy mit hoz a holnap, lesz-e holnap.

Luisa Lang memoárja örök emléket állít annak a több tízezer bánáti dunai svábnak, akiknek kegyetlenül nehéz sors jutott pusztán azért, mert németek voltak. A könyvből a 20. század egy máig kevéssé ismert közép-kelet-európai története tárul fel személyes élmények alapján megrendítő őszinteséggel és líraisággal, a több generáción át ható sebek ellenére az élet szeretetét hirdetve.

Kiadó: Solymári Német Nemzetiségi Önkormányzat

Fordító: Tax Ágnes


További információ: www.abennunkelofalu.hu

További programok

2024. 07. 19.
11. Visegrock Fesztivál
Fesztivál
MEGNÉZEM!
2024. 06. 27.
Völgyfesztivál
Fesztivál
MEGNÉZEM!
2024. 06. 28.
XXIII. Szobi Városnapok
Családos/gyermekes
MEGNÉZEM!
MUTASD AZ
ÖSSZES PROGRAMOT!
Impresszum