Mikor?

Mit?

Hol?

Országos Kéktúra 17. szakasza Nagymaros – Nógrád

Bakancsos

A Kéktúra 17. szakasza átvezet a vadregényes Magas-Börzsöny hatalmas erdővidékén, felkapaszkodik annak legmagasabb csúcsára, de ellátogat a Dunakanyar emlékezetes kilátóhelyére, a Szent Mihály-hegyre is.

Hazai hegységeink közül terepviszonyait illetően talán a Börzsöny hasonlít leginkább az északabbra található kárpáti tájakra. Az egykori óriásvulkán hatalmas kalderája (azaz összeomlott, beroskadt krátere) még a laikus szem számára is jól láthatóan kirajzolódik a műhöldképeken. A meredek peremek övezte katlan belsejében és külső lejtőin találjuk Magyarország legnagyobb lakatlan, összefüggő erdőségét.

Dacára kis méreteinek, a Börzsöny valódi hegyvidéki élmény: változatos erdőiben vendégeskedve igen nagy távolságba juthatunk a lakott területektől, panorámáit erősen szabdalt, tompa formájú hegygerincek látványa tölti ki. De nem hiányoznak a méretes sziklaalakzatok sem. A Magas-Börzsöny felfedezése és a Csóványos kilátójának megközelítése jó erőnlétet igényel, hiszen hosszas meneteléssel, komoly szintkülönbség legyűrésével lehetséges csak. A szerkezet meghatározza a turistaúthálózat futását is, a jelölt utak a legmagasabb régióban csomózódnak, ezért a hegység zugainak bejárása hosszú, megerőltető gyaloglást követel, ha egy nap alatt ki is akarunk jutni az erdővidékről.

A hegyvidék belsejéből a vízfolyások csak a Fekete-patak segítségével, egyetlen völgyön keresztül törnek ki. A sugaras alakot öltő vízhálózat szépen felszabdalta a hegységet, melynek kemény, vulkanikus kőzetei magas gerinccel ölelik körbe a belső mélyedést, a kalderát. Az amúgy kis kiterjedésű Börzsöny épp emiatt zárt, hazánkban szokatlanul kiterjedt vadont rejt. Ráadásul a 700-900 méter magas, nagyjából kör alakú kalderaperem szembetűnően a belső és külső oldalgerincek fölé emelkedik, ezért a valóságosnál magasabb hegység képét kelti. Talán nincs Magyarországon még egy olyan táj, ahol ennyire vad hegyvidéki panorámákat találhatnánk.

Nagymaros macskaköves, itt-ott kopott, színes utcáiról indítjuk túránkat, mely során elsőként a „szökevény” Szent Mihály-hegyre kaptatunk föl – ami földtanilag a Visegrádi-hegységhez tartozik.

A Julianus-kilátóból lélegzetelállító panoráma nyílik a hegyet körbefogó Dunakanyarra. Törökmezőre tartunk, hogy aztán a hegységperemi falvak egyikét, Kóspallagot vegyük célba. A Kisinóci Turistaházat elhagyva kezdődik az igazi kihívás: a Magas-Börzsöny meghódítása. Hosszas kapaszkodással érkezünk meg Nagy-Hideg-hegyre, a menedékháznak is otthont adó kopár tetőre. Innen a kalderaperemen, varázslatos erdőkben, merész sziklakibukkanások érintésével tartunk a Csóványos felé.

A 938 méteres csúcson álló kilátóból körbekémlelünk a szigetszerűen környezet fölé magasodó hegység közepéből, hogy aztán hosszas gyalogmenettel leereszkedjünk a peremterületekre. Nógrádon, a vár alatti vasútállomáson fejezzük be túránkat.

TIPPEK

  • A túrát megszakíthatjuk Nagy-Hideg-hegyen, ahol a turistaházban éjszakázva reggel abban a különleges élményben lehet részünk, hogy a Börzsöny közepén ébredünk.
  • Szintén éjszakázási lehetőséget kínál a Kisinóci Turistaház Kóspallag szélén.
  • Nógrádban érdemes másfél órát szánni a várra is.
  • A csóványosi túrára szerelkezzünk fel étellel-itallal, mert a nagy-hideg-hegyi turistaházon kívül más töltekezési lehetőségre nem számíthatunk!

Szakaszhosszok bélyegzőtől bélyegzőig (kilométerben)

Nagymaros  10,9  Törökmező tursitaház  9,5  Kisinóci turistaház  5,7  Nagy-Hideg-hegy  14,9  Nógrád

Ajánlott köztes ki- és beszállási pontok az útvonal mentén

  • Törökmező (OKTPH_81 közelében): Kismaros, Törökmezei turistaház bejárati út buszmegálló
  • Kóspallag (OKTPH_82 közelében): Kóspallag, Kisinóci turistaház vagy Kóspallag, templom buszmegállók

forrás:www.kektura.hu

További programok

2024. 06. 27.
MANYI X WALDORFESZT
Fesztivál
MEGNÉZEM!
2024. 05. 01.
Majális a Csattogó-völgyben
Családos/gyermekes
MEGNÉZEM!
2024. 06. 07.
Ezerarcú Sződliget – a teljes film nyilvános premierje kísérőprogramokkal
Film
MEGNÉZEM!
MUTASD AZ
ÖSSZES PROGRAMOT!
Impresszum