Mikor?

Mit?

Hol?

Kulturális Örökség Napjai – Prónay kastély – Acsa

Hagyományőrzés

A ma álló téglány alaprajzú négysaroktornyos barokk kastély részben alápincézett, kétszintes, manzárd tetős. Bejárati kapuja fölötti címeres kronosztikon szerint 1735-40 között Prónay Gábor és felesége Királyfalvi Róth Éva építtette, egyes feltevések szerint Giovanni Battista Carlone – a közeli Szirákon, Egerben és környékén működő – , itáliai építész közreműködésével.

A kastély minden lakószobáját és közlekedő tereit értékes barokk és klasszicista falképek díszítették, emeleti dísztermének mennyezetét gazdag stukkódíszítés borítja. Prónay Gábor a 18. század második felében a kastély és a templom között egy földszintes könyvtár épületet építtetett, amelyben a kiemelkedő műveltségű család párját ritkítóan értékes könyvtárát és levéltárát őrizték. A 19. század végén a barokk kastélyhoz észak felől toldalékot építettek, majd ezt a 20. század elején megtoldották. Mindkét bővítmény homlokzati architektúrája rendhagyó, de a család mentalitására oly jellemző módon, híven követi a barokk kastélyét.

Parkjának jellegzetessége számos kerti építményen kívül egy műrom.
Az acsai kastély megjelenése azokat a 17. század folyamán épült felvidéki kastélyokat idézi, ahonnan az építtető család származik. Térrendszere, belső kialakítása nagy értéket képvisel.
Forrás: Prónay-kastély

ÉPÜLETVEZETÉSEK INDULNAK

Az érdeklődők számára óránként indítunk csoportokat.

INGYENES NYITVATARTÁS

2021.09.18. (szombat)10:00 – 18:00

2021.09.19. (vasárnap)10:00 – 17:00

A kastély a Kulturális Örökség Napja alkalmából ezen a két napon látogató.

ÉPÜLETVEZETÉS NYELVE

magyar

forrás:http://oroksegnapok.gov.hu/helyszin/1028

További programok

2024. 07. 19.
11. Visegrock Fesztivál
Fesztivál
MEGNÉZEM!
2024. 06. 27.
Völgyfesztivál
Fesztivál
MEGNÉZEM!
2024. 06. 28.
XXIII. Szobi Városnapok
Családos/gyermekes
MEGNÉZEM!
MUTASD AZ
ÖSSZES PROGRAMOT!
Impresszum