Mikor?

Mit?

Hol?

Emlékhelyek Napja 2020 – Esztergom – Várhegy és Viziváros

Hagyományőrzés

AZ EMLÉKHELYRŐL:

Esztergomot Géza fejedelem tette székhelyévé. Itt született fia, I. (Szent) István, akit ugyanitt koronáztak királlyá, és aki e helyen alapította meg az első érsekséget, amely máig a Magyar Katolikus Egyház központja. A tatárjárásig királyi székhely maradt, az érseki udvar azonban később is Magyarország egyik meghatározó szellemi és művészeti központja volt. A török háborúk során a középkori város nagyrészt megsemmisült. A 19. századi érsekek reprezentatív elképzelései nyomán született meg az új egyházi központ az ország legnagyobb székesegyházával, a Bazilikával és a Vízivárosban álló Prímási Palotával.

PROGRAMOK:

A MNM ESZTERGOMI VÁRMÚZEUM PROGRAMJAI:

Az Emlékhelyek Napján az MNM Esztergomi Vármúzeuma különleges programokkal készül a látogatók számára. Délután izgalmas kalandjátékban vehetnek részt vendégeink, melynek célja az elrabolt királynő felkutatása! Emellett megismerhetik a várat rendhagyó tárlatvezetéseken keresztül, üzenhetnek a XII. századba üzenőfalunkon, vagy éppen beöltözhetnek udvarhölgynek és lovagnak.

15:00−16:00 Rendhagyó tárlatvezetés a vár királynőjével

15:30−16:30 Tárlatvezetés Tolnai Gergely régésszel

17:00−19:30 Mentsük meg a királynőt! (utolsó indulási időpont 18:30) Elrabolták a királynőt és az egész udvart mozgósították, hogy megtalálják. A királynő nyomokat hagyott hátra a vár termeiben, és ha megtalálod az összeset, rálelsz a királynőre is! Kérdésekkel, kihívásokkal és nyereményjátékkal egybekötött kalandjáték, amely kortól függetlenül élvezhető kicsiknek és nagyoknak!

A kalandjáték résztvevői, amennyiben leadják válaszaikat, részt vesznek a nyereményjátékunkban. A szerencsés nyertest e-mailben értesítjük, és személyesen veheti át az ajándékcsomagot a Vármúzeumban. A nyereményjátékban való részvétel nem kötelező.

19:00−20:00 Tárlatvezetés Tolnai Gergely régésszel

20:30−21:30 Esti tárlatvezetés a vár királynőjével

A tárlatvezetéseken a Vármúzeumba szóló belépőjegy megváltásával vehetnek részt vendégeink, maximum 25 főig (érkezési sorrendben). 

10:00−21:30 Öltözz be a vár udvarhölgyének vagy lovagjának, fotózkodj a Nagyteremben és nyerj! Készíts képet a Nagyteremben, oszd meg facebookon vagy instagramon és jelöld meg a @varmuzeum facebook vagy @esztergomi_varmuzeum instagram oldalát!

Helyszín: Nagyterem

A feltöltők közül az augusztus 29. és szeptember 6. éjfél közötti időszakban legtöbb like-ot gyűjtött kép tulajdonosa ajándékcsomagban részesül. A nyertes nevét facebook és instagramon storyban és posztban tesszük közzé, de privát üzenetben is értesítjük. Összesen kettő ajándékcsomagot sorsolunk ki, egyet a facebook, egyet pedig az instagram feltöltők között. A képfeltöltők hozzájárulnak az a nevük megosztásához.

10:00−21:30 Üzenj III. Bélának! Ha lehetőséged lenne üzenetet küldeni a 12. századba, te mit írnál? Üzenőfalunkon ezt minden látogató megteheti! − Helyszín: Várudvar

10:00−21:30 Fess a várra! Vegyél részt a vászonkép megfestésében, ami a vár homlokzatát díszíti majd! − Helyszín: Kőtár

Belépő árak:

Teljes 1.200 Ft/fő, kedvezményes* jegyár: 600 Ft/fő
* Felnőtt (62–70 év között) / kedvezményes családi felnőtt (legalább két 18 év alatti személyt kísérő, egy/két szülő vagy közeli hozzátartozó) / ifjúsági (6–26 éves) magyar és EGT állampolgárok részére, jegyet váltani legkésőbb a zárás előtt fél órával lehet.

Weblap: varmegom.hu
E-mail: kapcsolat@mnmvarmuzeuma.hu
Telefon: 33/500 096


A NAGYBOLDOGASSZONY ÉS SZENT ADALBERT FŐSZÉKESEGYHÁZ (ESZTERGOMI BAZILIKA) PROGRAMJAI:

14:30 Ingyenes tárlatvezetés – a látogatók történelmi jellegű szakvezetéssel ismerkedhetnek meg az Esztergomi Bazilikával
Időtartama ~ 1,5 óra.

Belépő árak:
belépőjegy, altemplom: 300,- Ft/fő belépőjegy, kincstár: 900,- Ft/fő (diák / nyugdíjas: 450,- Ft/fő) + ingyenes tárlatvezetés

Weblap: www.bazilika-esztergom.hu
E-mail: ebazilika@gmail.com
Telefon: 33/402-354; 20/268-1553

MÉG TÖBB INFORMÁCIÓ AZ EMLÉKHELYRŐL

forrás:emlekhelyeknapja.hu

További programok

2024. 05. 11.
Ultra Trail – Nagymaros
Futóverseny
MEGNÉZEM!
2024. 05. 18.
Bakancsos
MEGNÉZEM!
2024. 03. 23.
10. Jótékonysági Nyuszifutás a Dunakorzón
Futóverseny
MEGNÉZEM!
MUTASD AZ
ÖSSZES PROGRAMOT!
Impresszum