Mikor?

Mit?

Hol?

Börzsönyi tekergés – Pilismarót

Kerékpáros

A túra Pilismarótról, a Maróti Kiskertből indul. Megcélozzuk a Szobi révet, amellyel a Dunát átszelve közvetlenül Szob központjába jutunk.

Itt, bár még szinte alig indultunk el, érdemes pár perc szünetet tartani a Jégvarázs fagyizóban, és némi energiát magunkhoz véve felkészülnünk a Börzsöny alsóbb lankáinak meghódítására. Szobot északi irányban hagyjuk el, a faluból kiérve hosszan emelkedő köves úton haladunk Márianosztra felé. Érdemes néha megállni és hátrapillantani, hogy a Dunát és a Visegrádi-hegységet ebből az irányból is megszemlélhessük. Rövidesen beérünk Márianosztrára, amely méltán híres (hírhedt) börtönéről. Az intézet eredetileg pálos kolostor volt, majd a rend feloszlatását követően alakították át börtönné. Megtekinthető az intézet melletti kegytemplom és vele szemben a börtönhöz kapcsolódó kiállítóhely is. Márianosztra központjában több hangulatos presszó, köztük a beszédes nevű Hangulat Presszó várja a túrázókat, itt is érdemes röviden elidőzni. A falu felett magasodik a kálvária, amelynek csúcsán a kápolna áll, remek kilátást biztosítva a környékre.

Márianosztrát magunk mögött hagyva, kezdetben csúcsminőségű aszfalton gurulunk Kóspallag irányába, és bár az útburkolat minősége később az itthon megszokott gyengébb minőségbe csap át, a gyér autóforgalom és a csodás erdei gurulás bőségesen kárpótol bennünket. Hamarosan elérjük Kóspallagot, amely fontos turisztikai központ, innen a Börzsöny valamennyi fontos pontja elérhető. A településen halad át az országos kék túra útvonala is szálláshelyei remek kiindulópontjai a hegyi túráknak. Érdemes felkeresni a könyvtári hangulatot sugárzó buszmegállót, ahonnan olvasnivalót is vihetünk magunkkal (természetesen nem erre a túrára). A falut a Királyréti úton hagyjuk el, amely csodálatos erdei úton szeli keresztül a Börzsönyt, érdemes lassan tekerve elmélázni az erdő gyönyörűségein.

Az út a Királyrétet Szokolyával összekötő műútba torkollik, ezen a Duna felé fordulva hamarosan beérünk először Szokolyára, majd Kismarosra. A Duna mentén külön kerékpárút biztosít kényelmes tekerést, és lehetőség van akár frissítő strandolásra is. A kerékpárút mellett érdemes megállni Jucus konyhájánál, ahol kiváló réteseket és házi készítésű szörpöket kóstolhatunk.

A következő település már Nagymaros, amelynek strandja már-már balatoni hangulatot áraszt. A túra kettősségét a nyugodt erdei csend és a pezsgő dunai hangulat adja. A túlpartra itt is átkelhetünk, vagy választhatjuk ismét a szobi átkelőt. Amennyiben Nagymaroson hajózunk át a Dunán, erőtartalékoktól függően lehetőség van Visegrád rövid megtekintésére is.A komptól egyenesen visszatekerünk a túra kiindulópontjához, a Maróti Kiskerthez.

1) Találkozó helye, időpontja: 9 órakor, Pilismarót, Köztársaság tér 9. (katolikus templom mögött)
2) Túra táv: 50-55 km
3) Szintemelkedés: 800 m
4) Visszaérkezés helye és időpontja: ………. óráig (pihenőktől függően változhat), Pilismarótra
5) Étkezés: túra ára étkezést nem tartalmaz, Szobon, Márianosztrán, Nagymaroson lehet enni-inni
6) Túra ára tartalmazza: túraszervezés, túravezetés, kerékpárbérlés, bukósisakok
7) Túra ára nem tartalmazza: helyszínre való utazás, étkezés, komp átkelés (1200,- Ft / személy+kerékpár egy útra-)

 8) Egyéb tudnivalók: min. 150 cm-es magasság és max. 105 kg-os testsúly mellett használhatók a kerékpárok. A túrán 16 év felett lehetséges a részvétel.


9) Részvételi díj: 8.000,- Ft /főA túra min. 4 fő részvétele esetén kerül megrendezésre!

Előzetes bejelentkezés szükséges a +36-20-574-1863 telefonszámon, Gyurász Gábor túravezetőnél, legkésőbb csütörtök 19.00 óráig.

forrás:https://www.facebook.com/events/510236063638498/?ref=newsfeed

További programok

2024. 06. 27.
MANYI X WALDORFESZT
Fesztivál
MEGNÉZEM!
2024. 05. 01.
Majális a Csattogó-völgyben
Családos/gyermekes
MEGNÉZEM!
2024. 06. 07.
Ezerarcú Sződliget – a teljes film nyilvános premierje kísérőprogramokkal
Film
MEGNÉZEM!
MUTASD AZ
ÖSSZES PROGRAMOT!
Impresszum