Mikor?

Mit?

Hol?

Apátkút-völgyi szurdoktúra Pilisszentlászló

Bakancsos

Budapest környéki rekreációs élmény-és kalandtúráink, valamint terápiás túráink következő állomása a Pilis egyik legszebb szurdokvölgye, az Apátkúti-völgy.

A dunaparti Visegrádot és a hegység mélyén fekvő Pilisszentlászlót összekötő romantikus Apátkúti-völgy a Visegrádi-hegység egyik legkedveltebb túracélpontja a természetjárók számára, annál is inkább, mert minden korosztály otthon érezheti magát az Apátkúti-patak közelében található vízesések, tavak, és erdei játszóterek ölelésében.

Túránk Pilisszentlászlóról indul, amely a nevét a híres királyunkról kapta. Indulás után nemsokára rátérünk a Spartacus-ösvényre. 2015 szeptemberétől már hivatalosan is bejárható a nagy múltú, kultikus hírű, még az 1930-as években létesített egykori vadászösvény, melyet a vadásztársaságok évtizedekig féltve őriztek a turistáktól. Az ösvény merész vonalvezetésű, eredetileg vadászoknak alakították ki. Végig járása, a figyelmeztető tábla ellenére, semmilyen nehézséggel nem jár, de a lépésbiztonság, az odafigyelés azért nem árt. Az ösvényen haladva többször is fantasztikus panoráma tárul elénk.

Lefelé haladva többször is megcsillan a Duna szalagja, míg leérünk a völgybe majd elmegyünk az Ördögmalom-vízesésig. Eddig Pilisszentlászlóról lefelé haladtunk, most azonban felfelé, az Apátkúti-völgy felé vesszük az irányt, de előbb még megnézzük az Apátkúti vadászházat, az Ördögbánya sziklás katlanját és betérhetünk a hangulatos Bertényi Miklós Füvészkertbe (belépő jegyeket a helyszínen lehet váltani). Az Apátkúti-patak egy rövid szakaszán sziklafallal határolt. A kőtengerek, zúgók és korhadt farönkök egy pár kilométeres meder túrára ingerlik a látványt és kalandokat kedvelőket. A mesterséges hatású mederfal nem a véletlen műve, ugyanis az 1920-as években itt még kisvasút szállította a köveket a völgyön keresztül Visegrádra. Moha lepte hatalmas sziklák közt megyünk a szurdokká szűkülő patakvölgyben. Néhol gázlókon vergődünk át a patak túloldalára, sziklákon lépdelünk a vadregényes patakparton.

Így érünk majd vissza Pilisszentlászlóra, miközben egy buddhista imahely mellett is elhaladunk. Nagyon látványos és izgalmas túrában lesz része annak, aki velünk tart ezen a túrán.

Túraadatok:

Táv: 15 km
Szint: 370 m
TMR: 28 pont

Találkozó: Pilisszentlászló Béke utca végén a sportpálya mellett


Találkozó időpontja: 2021. október 09. szombat 10:00 óra


Részvételi díj: 2500 Ft/fő mely a helyszínen fizetendő.

Túravezetők: Progner László bronzjelvényes gyalogos szakági túravezető, okleveles fascia tréner
Prognerné Csaba Katalin FDM terapeuta

Elérhetőség:
Tel.: 0630 279-5968
E-mail: turaterapia@gmail.comJelentkezni az eseményekben az „ott leszek” opcióra kattintva lehet, vagy a fent megjelölt elérhetőségek valamelyikén.

A túra létszámkorlátos, így minél hamarabb jelezd részvételi szándékod.

Egyéb információk:

A túra egész napos. A megadott célidőhöz képest 1-1,5 óra eltérés lehetséges a felmerülő körülmények (hosszabb pihenők, a csapat sebessége, fotózás, stb.) függvényében.
A túrán eltérő egészségi állapotban lévők, illetve kezdők, először túrázók is részt vehetnek. Az átlagos túrákhoz képest lassabb tempójú haladás és a többszöri, rövidebb-hosszabb pihenők ezt biztosítják. Aktívabb gyerekeknek is bátran ajánljuk ezt a túrát.
Ajánlott könnyű, sportos túraöltözetben jönni, Fontos a jól bejáratott kényelmes túracipő vagy sportcipő. Némi élelmiszer (néhány szendvics, csokoládé, szőlőcukor) ivóvíz 1-1,5 liter legyen a könnyű, 15-20 literes hátizsákban. Alapfelszerelésként esőkabátot, esőköpenyt mindig tartsunk a hátizsákunkban.
A túra borult idő esetében is meg lesz tartva!


Várunk minden érdeklődőt, időseket, fiatalokat, fogyni vágyókat, testi-lelki problémával küszködőket, vagy csak az egészségüket megőrizni, a betegségeket megelőzni akarókat.
A túra hossza, szintemelkedése és a tempója mindig a résztvevők fizikai állapotához igazodik, bárki számára könnyen teljesíthető, nem igényel különösebb erőfeszítést.

forrás:https://www.facebook.com/events/603211547717547/?acontext=%7B%22event_action_history%22%3A[%7B%22mechanism%22%3A%22discovery_top_tab%22%2C%22surface%22%3A%22bookmark%22%7D]%2C%22ref_notif_type%22%3Anull%7D

További programok

2024. 06. 27.
MANYI X WALDORFESZT
Fesztivál
MEGNÉZEM!
2024. 05. 01.
Majális a Csattogó-völgyben
Családos/gyermekes
MEGNÉZEM!
2024. 06. 07.
Ezerarcú Sződliget – a teljes film nyilvános premierje kísérőprogramokkal
Film
MEGNÉZEM!
MUTASD AZ
ÖSSZES PROGRAMOT!
Impresszum