Mikor?

Mit?

Hol?

Állati küldetés – Szentendrei Skanzen

Családos/gyermekes

Október 26. és 31. között az állatok körül forog a világ a Skanzenben. A látogatók felfedezőtúrán ismerkedhetnek meg a múzeum rejtett kincseivel, állataival. Kézműves mestereink irányításával az állati küldetés teljesítéséhez szükséges eszközöket és kiegészítőket készíthetnek, és segítségükkel izgalmas ügyességi és logikai feladatokon keresztül elnyerhetik a Skanzen Felfedező címet.

HETI PROGRAMOK

2021. október 26. kedd

11.00 és 14.00 – A Táncos és Pásztorkutyája / Kutya bajod se lesz, ha táncolsz!

Dömötör napján a pásztor leghűségesebb (munka)társával, a komondorral személyesen is találkozhat, aki szeretné közelebbről is megismerni ezt a legrégebben velünk élő, nagy testű állatot. Ügyességét táncra perdülve, és táncos népi gyermekjátékok közben bárki pallérozhatja. Mivel a bot a pásztor elengedhetetlen eszköze, a dunántúli botos és ugrós táncokba is beavat „Csidu”, Csatai László néptánc pedagógus, aki „Suba” gazdája. A táncház végén a hangulat a tetőfokára hághat, hogyha a moldvai körtáncban egy ütemre lépünk, együtt vigadunk. Ha nem jössz el, ”késő bánat, eb gondolat”.

11.00 – Tematikus bringatúra: Gyerektúra
Milyen volt régen gyereknek lenni? Milyen volt az iskola, mivel játszottak a gyerekek? A bringatúra során megismerkedhetnek a gyerekek feladataival, életével, megtudhatják hol aludtak és hogy volt-e külön szobájuk.

2021. október 27. szerda

11.00 – Tematikus bringatúra: Mákszem és Gubó

A Skanzen mesekönyvének helyszíneit érintő biciklistúrán a családok végigjárhatják, milyen kalandos és varázslatos utat tett meg az eltévedt ikerpár a Skanzen területén. Megismerkedhetnek a mesekönyv emblematikus szereplőivel, Palikával, a vízimalom macskabaglyával és a két pásztorkutyával, Mákossal és Gubával.

2021. október 28. csütörtök

11.00 – Tematikus bringatúra: Gyerektúra
Milyen volt régen gyereknek lenni? Milyen volt az iskola, mivel játszottak a gyerekek? A bringatúra során megismerkedhetnek a gyerekek feladataival, életével, megtudhatják hol aludtak és hogy volt-e külön szobájuk.

2021. október 29. péntek

11.00 – Tematikus bringatúra: Pásztorok nyomában
A magyar nyelvterület egyik jellemző foglalkozása a pásztorkodás. A bringatúra során megismerkedhetünk a pásztorok különleges életformájával, eszközeivel, szokásaival és természetesen az általuk gondozott, felügyelt állatokkal is.

2021. október 30. szombat

11:00 – Bartha Katalin Állatok farsangja
Meseelőadás kicsiknek és nagyoknak.

11.00 – Tematikus bringatúra: A test határai
Hogyan viszonyult a parasztság a saját testéhez? Milyen elképzelése, tudása volt testének működéséről? Milyen volt a parasztság testideálja és hogyan próbálta kialakítani azt? Milyen szokásokban, hiedelmekben jelentek meg a testre vonatkozó szabályok, és hogyan próbálták mágikus úton befolyásolni annak határait? A bringatúrán ezekre a kérdésekre keressük a választ.

2021. október 31. vasárnap

11.00 – Együgyű Mihók, a Ládafia Bábszínház meseelőadása

11.00 – Tematikus bringatúra: Az emberélet határai
Az ember életében különböző státuszokba kerül, ahogy felnő más és más feladatai lesznek. A bringatúra során a születés, keresztelő, esküvő és temetés különböző szokásait, jellegzetességeit ismerhetik meg az érdeklődők.

Állandó programok:

Felfedező túra – Állati küldetés: ügyességi és logikai feladatok

A Skanzenben különböző mesterségeket bemutató hagyományőrökkel is találkozhatnak a látogatók; gyertyamártóval, mézeskalácsossal, vízimolnárral. De nem csupán bámészkodásra van lehetőség, kedvük szerint kipróbálhatják a kézműves műhelyek tevékenységeit is:

  • marionett puli/csuhé állatka/állatos ujjbáb készítés- Jánossomorjai lakóház, Textilműhely
  • túlélő karkötő, palack tartó készítés (csak szombaton és vasárnap) – Süttöri istálló
  • botfaragás/síp készítés – Fa háza

Gyógynövénybemutató és kóstoló – Perkupai lakóház, Boszorkánykonyha

A múzeumban gyűjtött vad és termesztett gyógynövények betakarítási, tárolási metódusai mellett a felhasználási módokkal is megismerkedhetnek, illetve megtudhatják, hogy mire jó kányabangita, a libatop, a farkasalma vagy a báránypirosító.

Bábozz kedvedre! Állatos népmesék – Bábszínház

ARCVONÁSOK videósorozat vetítése – Jánossomorjai lakóház

A múzeum saját készítésű videósorozatából ismeretet szerezhetnek a látogatók a pásztorok társadalomban betöltött helyéről, az állatokkal való kapcsolatáról, a ‘pásztortudomány’-ról, ill. arról, hogy hogyan jelenik meg a pásztor alakja a magyar művészetben, kulturális életben?

Tanyavilág – Rackajuh, szürkemarha, mangalica, parlagi szamár… csak néhány azok közül a hagyományos magyar állatfajták közül, amelyekkel a gyerekek a múzeum területén megismerkedhetnek.

Állatos Játékudvar – Uszkai lakóház portája

forrás:http://skanzen.hu/hu/latogatas/programok/allati-kuldetes?fbclid=IwAR0KnT16ToJ3Weza_Eoo4e9V28fXVmS1G9ep9ytKLCFUiqm8k3dnddcdMPQ

További programok

2024. 05. 11.
Ultra Trail – Nagymaros
Futóverseny
MEGNÉZEM!
2024. 05. 18.
Bakancsos
MEGNÉZEM!
2024. 03. 23.
10. Jótékonysági Nyuszifutás a Dunakorzón
Futóverseny
MEGNÉZEM!
MUTASD AZ
ÖSSZES PROGRAMOT!
Impresszum