Mikor?

Mit?

Hol?

A Börzsöny koronája

Bakancsos

Túránkat Diósjenő vasútállomástól kezdjük, áthaladva a község hangulatos főutcáján, érintve a főteret, ahol még van időnk egyet igazítani a bakancsunkon. Gyümölcsfákkal szegélyezett úton közelítjük meg az erdőt, ahol az igazi kalandunk kezdődik. Az első szakaszon lassan, de határozottan emelkedik az út a lábunk alatt, edzettségünket próbára téve. Szinte alig tettünk meg valamit utunkból, rögtön elérünk egy kis kitérési lehetőséghez, ahol a Csehvár, az egykori Árpád-kori kis várunk állt.

Túránkat folytatjuk felfelé, elérve a Verebes-kaszálót, ahol van időnk kicsit szusszanni és némi folyadékot pótolni a megtett meredek út után. Innen kellemesebb sétával közelítjük meg a következő célunkat, ami egyben az első pihenőhelyünk is, a Fultán-keresztet. Ez szolgál emlékül Fultán János erdőőrnek, akit orvvadászok gyilkoltak meg ezen a helyen. Jelenleg 700 méteren vagyunk, és lassan a táv feléhez érünk, de előtte még megcsodálhatjuk a Három-hárs gerincről elénk táruló látványt, ez a Csóványos előtti utolsó kilátópont, amit tarvágással hoztak létre.

Már tényleg csak egy kőhajításnyira van tőlünk a 22 méter magas Csóványosi-kilátó, ami 938 méterről fantasztikus körpanorámát nyújt. Ezt mindenkinek érdemes látnia egyszer!

Miután minden oldalról alaposan körbenéztünk, közelítünk a Nagy-Hideg-hegyi Sí- és Túraközponthoz, ami 847 méter magasan helyezkedik el. Utunk nagy részét már magunk mögött tudhatjuk, és ereszkedünk végcélunk, a Királyrét felé. Közben érdemes nyitva tartanunk szemünket, mert az állatvilág számtalan képviselőjével is találkozhatunk (őz, vaddisznó) és figyeljünk a lábunk elé hisz könnyen találkozhatunk az út közepén pihenő, foltos szalamandrákkal.

1) Találkozó helye, időpontja: 2021. július 4-e vasárnap 7:30 Budapest Bank központi épülete előtt, (Budapest, Váci út 193.)

2) Túra táv: 19,7 km

3) Szintemelkedés: 700 m

4) Érkezés helye és időpontja: a túra napján legkésőbb 19 órára, a kiindulási pontra

5) Étkezés: a túra ára az étkezést nem tartalmazza

6) Túra ára tartalmazza: utazás közösen autóbusszal, túraszervezés, túravezetés költsége

7) Túra ára nem tartalmazza: étkezés, személyes kiadások

8) % kedvezményes ár: Túrabarát partner cégek kollégái, és az általuk meghívott és regisztrált vendégek részére elérhető, a megadott dolgozói kulcs használatával. A kedvezmény mértéke cégenként és túránként eltérő lehet.

A túra során a programváltozás jogát fenntartjuk! További információ a túrával kapcsolatban info@turabaratok.hu e-mail címen kérhető.


Várunk sok szeretettel,
Illésy Csaba és a Túrabarátok Csapata

forrás:https://www.tura-baratok.hu/turak/a-borzsony-koronaja

További programok

2024. 06. 27.
MANYI X WALDORFESZT
Fesztivál
MEGNÉZEM!
2024. 05. 01.
Majális a Csattogó-völgyben
Családos/gyermekes
MEGNÉZEM!
2024. 06. 07.
Ezerarcú Sződliget – a teljes film nyilvános premierje kísérőprogramokkal
Film
MEGNÉZEM!
MUTASD AZ
ÖSSZES PROGRAMOT!
Impresszum