Mikor?

Mit?

Hol?

Zebegényből Nagymarosra Törökmezőn át

Bakancsos

Zebegény
Nyitvatartás

Minden nap nyitva


Zebegény
Bármikor látogatható
Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

Ezen a kényelmesen járható, kevés szintemelkedést tartogató túrán a Dél-Börzsöny vulkáni peremhegyeit szeljük át. Törökmezőn finom falatok, ügyességi kalandok várnak ránk. Az úton együtt kanyargunk a Malom-patakkal, tanösvények okosítanak bennünket, végül pazar panorámát kapunk a visegrádi várra. 

A Börzsöny tömbjére nem jellemzőek az állóvizek; a kevéske tó jelentős része emberi beavatkozás eredményeként jött létre. A lankásabb területeken gátak építésével zárták el az állandó vízhozamú patakok útját, hogy a mesterségesen felduzzasztott vizet saját célra használhassák fel. Így keletkezett a Törökmezei-halastó is, amihez rövid kitérővel juthatunk. Nyaranta a napsütést és meleget kedvelő zöld alga könnyen elszaporodik a sekély vízben, így a tóra nézve úgy tűnik, mintha neonzöldre festették volna.

A vulkáni hegység zárt tömbje gyorsan elvezeti a vizet, ezért a patakok vízhozamának ingadozása igen nagy. A nyári melegben és ősszel alig csordogál a Malom-patak medrének alja, télen viszont elemi erővel zubog lefelé, még mélyebb völgyet harapva a tájba. 

A Malom-völgyben felfelé kapaszkodva a turistaszállások egész palettája felvonul növekvő komforttal: a Sátorozó-rét tisztása után egy jurtatáborhoz érünk, ahol már van tető a fejünk felett, mellette a kulcsosházban pedig felszerelt konyhát is találunk. A közeli turistaházban nemcsak villany és vezetékes víz, hanem akár büfé és meleg étel is hozzájárul a kényelemhez. 

Az autóval is megközelíthető Törökmező minden korosztálynak tartogat marasztaló programlehetőséget – nehéz eldönteni, mit válasszunk közülük. A legkisebbeket játszótér és egy miniállatkert várja, a nagyobbak a focipályán, a homokos röplabdapályán mérhetik össze tudásukat. Minden korosztályt kihívás elé állít a kalandpark, ahol ügyességünket, egyensúlyérzékünket, kreativitásunkat is próbára kell tenni, ha az egyik állomásról át szeretnénk jutni a másikra. A jó levegőn finom falatokat és frissítőt találunk a fák árnyékában, télen egy forró levessel vagy teával melegíthetjük fel magunkat. 

Az Országos Kéktúra útvonalán Nagymaros felé egy tanösvény szegődik mellénk, ami elárulja, hogy a csapásrét, melyen sétálunk, már a középkorban is forgalmas útvonal volt: itt hajtották keresztül az állatokat a németországi vásárra, hogy lerövidítsék a Nagymaros és Zebegény közötti utat, miközben a kövér legelőkön az állatok is jóllaktak. 

Az út élményeire a pontot Kövesmezőn, majd az ereszkedés pihenőpontján tehetjük fel, amikor a Duna túlpartján pompázó a visegrádi Fellegvár pazar látképében gyönyörködhetünk. Az út élményeire a pontot Kövesmezőn, majd az ereszkedés pihenőpontján tehetjük fel, amikor a Duna túlpartján pompázó a visegrádi Fellegvár pazar látképében gyönyörködhetünk. 

A szerző tippje

  • A Törökmező tanösvény táblái az időnként magasra nyúló növényzet miatt nehezen láthatóak. Érdemes megkeresni őket!
  • A Törökmezei-tótól a Z jelzésen továbbsétálva találjuk a Z● jelzéssel ellátott Fehér-kút forrást.
  • Zebegényben erőt gyűjthetünk a túrához a nagyszerű Monarchia Rétesházban, amely sajnos csak időszakosan tart nyitva.
  • A hazaútra érdekes alternatíva lehet a közeli állomásról induló kirándulóhajót választani Szentendre és Budapest felé.

forrás:www.termeszetjaro.hu

További látnivalók

Dunakanyar Falatozó – Nagymaros
Gasztro
MEGNÉZEM!
Zsengélő Café – Verőce
Gasztro
MEGNÉZEM!
KóborMacska Fogadó – Verőce
szállás
MEGNÉZEM!
MUTASD AZ
ÖSSZES LÁTNIVALÓT!
Impresszum