Mikor?

Mit?

Hol?

Zarándoklat Drégely várába

Bakancsos

Drégelypalánk
Nyitvatartás

Minden nap nyitva


Drégelypalánk
Bármikor látogatható
Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

A Drégely várában zajló csata történetével nem csak a történelemkönyvben találkozhatunk, hiszen számtalan vers, festmény, legendás történet őrzi Szondi György és a várvédők hőstetteit. Igen sok művészt megihletett a támadó oszmán sereggel szemben a végsőkig kitartó maroknyi magyar csapat önfeláldozása; olyan hősiesen viselkedtek, ahogy csak az emberiség igazán nagy alakjai képesek.

Buda elestével a gazdag felvidéki bányavárosok irányába törő törököknek át kellett haladnia a Börzsöny előterében a Nógrád és Drégely vára által őrzött úton. Miután Nógrád elesett, pár száz védőjével Drégelyre került a sor, hogy megállítsa a török csapatokat. Ezt a lehetetlen küldetést sokan megfutamodva maguk mögött hagyták volna, de Szondi György utolsó erejéig és emberéig kitartott, levágva annyi ellenséges katonát, amennyit csak bírt. Ezért, bár a vár elesett és védői hősi halált haltak, de a török veszteség jelentős volta miatt mindenképpen mély sebet ejtett a hódító oszmánokon, és példát mutatott a későbbi ellenállásnak. A környező kisebb várak védői ugyan szétfutottak, amikor hallották Drégely várának elestét, azonban pár hónappal később Dobó István már hősiesen szembeszállt a török nyomással. A Felvidéket védő utolsó jelentős erősség, Eger vára Szondi áldozatának fényében a végsőkig kitartott. Itt már rendelkezésére állt a megfelelő erődítés és pár ezer védő, akikkel a Drégely felől érkező Ali pasa és a Temesvárról befutó Ahmed több tízezer fős egyesített seregét megállították diadalmenetében. Egy évtizeddel később pedig Zrínyi Miklós Szigetvár ostrománál tört ki a várból, akárcsak Szondi tette, olyan mértékben meggyengítve az oszmán sereget, hogy az már nem volt képes a további hódításra.

Zarándoklatunk során felkeressük a falu központjában Szondi György síremlékét, az ásatásokat és rekonstrukciót végző várbarátok kiállítóterét. Elhaladunk a már megsemmisült palánkvár egykori helyszíne mellett, a falut övező híres szőlőskertek maradéka alatt, és az erdőbe lépve érintjük a pásztorok kútjánál elterülő hangulatos rétet, ahol a modernkori várjátékokat tartják. A Börzsöny szélén elburjánzó akácost elhagyva pedig gyönyörű tölgyesen haladunk keresztül egészen a hegy tetejéig, ahol a sziklavár szentélyéből emlékezhetünk meg a helyszínen véghez vitt áldozatra. Drégely várából, túránk csúcspontjáról beláthatjuk a girbegurba Palócföldet a hegység szélén elterülő tölgyesektől a hegylábi és Ipoly-völgyi falvakon keresztül a felvidéki hegyekig.

A szerző tippje:

  • A faluban elhaladunk a Szondi kiállítótér és turisztikai központ mellett, ahol a várat feltáró és helyreállító szakértők vezetésével egy kis kiállítást és a vár történetét, illetve Szondi hőstettét bemutató kisfilmet nézhetünk meg. Érdemes ide benéznünk és a várbarátok segítségével azonosulni a hely történelmével, a várvédők legendájával.
  • Ha a várat jó időben látogatjuk meg, a környék talán legszebb panorámáját kapjuk a romoktól. Remek kilátás nyílik a Börzsöny északkeleti hegyeire, az Ipoly völgyére és a Felvidékre.
  • Folytathatjuk a túrát déli irányba a kámori váron keresztül egészen a nógrádi várig; így egy tartalmas nap alatt a Keleti-Börzsöny három emblematikus erősségét látogathatjuk meg, nem mellesleg a hegység egyik legszebb vidékét is bejárva.

forrás:www.termeszetjaro.hu

További látnivalók

Dunakanyar Falatozó – Nagymaros
Gasztro
MEGNÉZEM!
Zsengélő Café – Verőce
Gasztro
MEGNÉZEM!
KóborMacska Fogadó – Verőce
szállás
MEGNÉZEM!
MUTASD AZ
ÖSSZES LÁTNIVALÓT!
Impresszum