Mikor?

Mit?

Hol?

Világháborús emlékművek – Nagybörzsöny

Hagyományőrzés

Nagybörzsöny
Nyitvatartás

Minden nap nyitva


Nagybörzsöny
Bármikor látogatható
Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

I. Világháborús emlékmű

A főtér, a Hunyadi tér nyugati részén található az I. Világháborúban 1914 és 1918 közt elesett nagybörzsönyi férfiak emlékére állított turulmadaras emlékmű. Az akkor túlnyomó részben német nyelvű településről több száz férfi vett részt az első világháború harcaiban. Közülük 76-an áldozták életüket hazájukért, amely veszteséggel Nagybörzsöny kiemelkedik a környék falvai közül.

Az emlékmű Kevitzky Hugó alkotása. /Az obeliszken és a turul szobron az alkotó neve: Kevitzki/
Három emléktáblán olvashatók az elesett hős katonák nevei.

A negyedik emléktábla szövege:
Hálás kegyelettel örökítjük meg azoknak az emlékét, akik a reánk kényszerített világháború utáni küzdelmeiből hősi halálukkal vették ki részüket.

2002-ben Szabó Imre szobrászművész restaurálta a turul szobrot.
„én restauráltam a nagybörzsönyi Turult, amely már évek óta egy tűzoltószertárban hevert, mert egy szélvihar igencsak megtépázta a szép szobrot. Újra össze kellett hegesztenem és ki kellett egészítenem a művet, gyakorlatilag teljes restaurálást végeztem rajta, így e munkám úgy is tekinthető, mint egy a turul ábrázolások körében végzett alapos tanulmány.” – nyilatkozta Szabó Imre szobrászművész.

II. Világháborús emlékmű

A Hunyadi tér keleti részén a posta közelében áll a II. Világháborús emlékmű. Ezen nemcsak a különböző harctereken elesett nagybörzsönyi katonák, hanem az 1944-1945 telén Nagybörzsöny környékén zajló összecsapásoknak áldozatul esett helyi lakosok és a Szovjetunióba hurcolt, az ottani kényszermunka során elhunyt személyek nevei olvashatók. (Összesen 74 személy.)
Az emlékműhöz tartozó, az áldozatok neveit tartalmazó két díszes kivitelű táblát a Kanadában élő, nagybörzsönyi származású Klein Gyula adományából készítették.

A földre helyezett bronz domborművön
‘Aludni jó, kőből lenni még jobb,
míg szégyen s gyalázat úr a világon.’ Michelangelo

forrás:nagyborzsony.hu/turizmus/latnivalok/vilaghaborus-emlekmuvek/, www.kozterkep.hu/, szoborlap.hu

További látnivalók

Dunakanyar Falatozó – Nagymaros
Gasztro
MEGNÉZEM!
Zsengélő Café – Verőce
Gasztro
MEGNÉZEM!
KóborMacska Fogadó – Verőce
szállás
MEGNÉZEM!
MUTASD AZ
ÖSSZES LÁTNIVALÓT!
Impresszum