Mikor?

Mit?

Hol?

Vác – Főtér (Március 15. tér)

Kirándulás

Vác
Nyitvatartás

Minden nap nyitva


Vác
Bármikor látogatható
Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

A Főtér Vác legismertebb közösségi tere. Már a középkorban is egyházi, gazdasági és kulturális központ volt. A tér északi oldalán a Bécsi kapu állt, szemközt a városháza, majd a jól körüljárható Szent Mihály templom, melynek kerítő falaihoz épültek a piac bódéi is. Így alakult ki különleges, nyújtott háromszög formája.

A teret körülölelő házak jórészt alápincézett középkori alapokra épültek, viszontagságos századok után a XVIII. század építő püspökei nyomán nyerték el mai formájukat, mellyel országosan kiemelkedő műemlék együttessé váltak. Egykor Főtérnek, Piactérnek, Városháza térnek, Konstantin térnek, majd 1949-től Március 15. térnek nevezik. Az új főteret 2006 szeptemberében adták át a nagyközönségnek, mely tervezője Sáros László Ybl díjas építész.

A tér déli oldalán található a Fehérek temploma. Mellette a harangjátékos zenepavilon mögött a Curia épülete, egykori káptalanház, mely a XVIII. században vendégfogadóként, szállóként működött, ma vendéglátó és kiállítóhely.

A Bécsi kapu felé haladva lakóházak mellett áll az egykori püspöki palota, ma Siketnéma Intézet, az egykori Nagypréposti palota, ma Váci Egyházmegyei Gyűjtemény, az egykori Aranyszarvas Fogadó, ma a Váci Művészeti Gyűjtemény otthona. A tér nyugati oldalán található az Irgalmasrendi Kórház és Kápolna, a Városháza, valamint Memento Mori kiállítás.

forrás: www.turizmusvac.hu

További látnivalók

Dunakanyar Falatozó – Nagymaros
Gasztro
MEGNÉZEM!
Zsengélő Café – Verőce
Gasztro
MEGNÉZEM!
KóborMacska Fogadó – Verőce
szállás
MEGNÉZEM!
MUTASD AZ
ÖSSZES LÁTNIVALÓT!
Impresszum