Mikor?

Mit?

Hol?

Túra – a Kismaros feletti Börzsönyben

Bakancsos

Kismaros
Nyitvatartás

Minden nap nyitva


Kismaros
Bármikor látogatható
Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

Változatos, rövid körtúra a Kismaros felett tornyosuló, szép panorámájú Nagy-Kősziklára, majd idilli legelőkön át a vadregényes Csömöle-völgyön keresztül vissza Morgóra.

A túra hossza: 9,7 km

A túra időtartama: 3 óra

Szintkülönbség: 280 m fel, ugyanannyi le

A túra jellege: Könnyű, változatos gyalogtúra jól jelzett turistautakon, ösvényeken. Az első szakasz meredek, de rövid kaptató a Nagy-Morgóra. A Csömöle-völgyben vezető patakparti ösvény csapadékos időben kellemetlenül csúszós lehet!

Kiindulópont:  Morgó kisvasúti megállóhely, Kismarostól 3 km-re a szokolyai országúton. Parkolóhelyek.

A túra leírása

Az út menti Öreg Morgó étterem elől indulunk az országúton Kismaros irányába. A műút nagy kanyarja után jobbra megyünk fel a Z jelzéseket követve egy kis utcácskán. Hétvégi házak, üdülők közt haladva felérünk egy keresztútra, melyen balra tartunk. Előttünk kissé lejjebb jól látszik a Ciszterci Apátság modern épülete. Mellőzünk egy széles, hegyre vezető nyiladékot, és rögtön utána a Z jelzések jobbra felfelé mutatnak egy kellemetlenül meredeken a hegynek induló ösvényre. Pár perces izzasztó kaptató után beletorkollik csapásunk a széles, közepén villanyvezetékes, nyílegyenes, hegynek tartó nyiladékba.

A nem túl szép útvonalon a villanyvezetékek alatt, amint egyre feljebb érünk a Nagy-Morgó teteje felé, úgy tágul a panoráma is, ahogy visszafelé nézünk. Látjuk Kismarost, a Dunát és a Naszály jellegzetes csúcsát a távolban. Közelítve a Nagy-Morgó tetejéhez ismét üdülők mellett megyünk el, az út egyre inkább szintbe ér. A széles földes útról hamarosan balra ágazik le egy többnyire sáros dózerút, és a Z∆ jelzéseken egy magasles vigyázta tisztáson keresztül jutunk ki a Nagy-Kőszikla (345 m) fantasztikus kilátást nyújtó szirtjére.

Visszatérve a Z jelzésű útra rövidesen elérjük túránk legmagasabb pontját, a Gál-hegy (377 m) hosszan elnyúló, jellegtelen tetejét. Az innen enyhén lejtő kocsiúton negyedórás sétával érünk ki a hatalmas faórásokkal fémjelzett Száraz-fák rétjére. Itt a Z jelzés balra fordul, mi a jobb oldali Z+ jelű, egy tágas, széles legelő mellett vezető úton folytatjuk utunkat felfelé. Gyönyörű kilátás nyílik a Nyugati-Börzsöny jellegzetes vulkanikus láncolatára. Rövidesen jobbra is megnyílik a táj, a vizenyős nagy réten lovak legelésznek. Pár perc múlva újabb kereszteződéshez érünk, és a keresztező S jelzésű úton jobbra kanyarodunk.

Jelzett ösvényünk betér a fiatalos erdőbe, és a patakvölgy felett haladó út lassan leér a mederbe. A vadregényes, szűk völgyben kanyarog a parton fel-le kis csapásunk, mígnem elérjük a jó vizű Riezner-forrást. Ezután is maradunk a patak hangulatos, kanyargós medre mellett, vadregényes környezetben érjük el következő állomásunkat, a szépen kiépített, bővizű Testvér-forrást. Innen még egy jó darabig szorosan követjük a girbe-gurba, tekergőző patakot, aztán kiérünk az üdülők közé és egy aszfaltos úton jutunk ki a szokolyai műútra, ahol jobbra fordulunk és visszajutunk kiindulási pontunkra, az Öreg Morgó étteremhez, a királyréti kisvasút megállójához.

forrás:kirandulastippek.hu/dunakanyar/morgo-nagy-koszikla-csomole-volgy

További látnivalók

Dunakanyar Falatozó – Nagymaros
Gasztro
MEGNÉZEM!
Zsengélő Café – Verőce
Gasztro
MEGNÉZEM!
KóborMacska Fogadó – Verőce
szállás
MEGNÉZEM!
MUTASD AZ
ÖSSZES LÁTNIVALÓT!
Impresszum