Mikor?

Mit?

Hol?

Túra a börzsönyi Oltárkőhöz

Bakancsos

Királyrét
Nyitvatartás

Minden nap nyitva


Királyrét
Bármikor látogatható
Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

A Nagy-Hideg-hegy alatti hágó, a Rakodó a Börzsöny egyik legfontosabb turistaút-csomópontja, innen ágazik ki északkelet felé a piros háromszög jelzésű út.

A Börzsöny főgerincét lényegében nyugatról kerülgető ösvény egy jó darabon szinte vízszintesen kanyarog, cserébe több hegybordát meg kell kerülnie, hogy ezt a kényelmet biztosítsa. Mégis sokan kedvelik ezt a szakaszt, mert hosszabb ugyan a gerincen vezető turistaútnál, de ha valaki Királyrét vagy Kóspallag felől a hegység északabbra fekvő részeit kívánja felkeresni, akkor erre kevesebb fáradsággal juthat át, mint ha megmászná a Csóványost, miközben igazán hangulatos környezetben barangolhat.

Jó húsz perc alatt elérjük az alsó Hangyás-bérci kilátót, amely az utunk melletti kis kúp és az északnyugati Börzsöny hegyláncára nyitja meg ellőttünk a nem túl tág panorámáját. Azért mondom, hogy alsó, mert jó 250 méternyire feljebb van az igazi, a tágabb látószöggel bíró, sziklatarajos felső kilátóhely, de oda semmilyen út nem vezet. Alig 3 perc alatt elérjük a szépen foglalt, de már megfogyatkozott vizű Spartacus-forrást, majd a korábban érvényes piros háromszög jelek jobbra rézsútosan kapaszkodtak vissza a gerincúthoz, amelyet a megrongált KISZ-emléknél értek el. Most azonban bátran menjünk tovább, a sok évvel ezelőtti, eredeti és most már újból érvényes piros háromszög jelzésen. Jobbról hatalmas sziklatrónusok, míg balról szabdalt, tagolt völgyek és keresztbordák rendszerén vezet át az út, igen szép és kellően sűrű bükkös erdőben kanyarogva.

Az erőteljesebb bal kanyar után feltűnik az Oltárkő fantasztikus sziklacsoportja, amelyet a tengelyébe mélyedő szoroson keresztezünk. (A forrástól 20-25 perc.) Itt érdemes pihenőt tartani, ha időnk engedi, alaposabban nézzük meg a környezetet!

A továbbiakban a keskeny ösvényünkről itt-ott kiláthatunk a Nagy-Hideg-hegy környékére, majd balról hozzánk csapódik a kék háromszög jel, és most már ezen megyünk tovább, sőt egy darabon emelkedik is az utunk. Egy szűk körű panorámát nyújtó hegyoromra néhány lépést ki is térhetünk, és csakhamar beletorkolunk a piros és zöld sávok által jelzett fő turistaútba (25 perc). Itt a Csóványos és a Magosfa nyergében vagyunk a két kilencszázas hegycsúcs hágójában. Innen folytathatjuk a túránkat, a legkevésbé hosszú és a legkönnyebb, ha Diósjenő felé ballagunk le.

forrás:www.nol.hu/utazas

További látnivalók

Dunakanyar Falatozó – Nagymaros
Gasztro
MEGNÉZEM!
Zsengélő Café – Verőce
Gasztro
MEGNÉZEM!
KóborMacska Fogadó – Verőce
szállás
MEGNÉZEM!
MUTASD AZ
ÖSSZES LÁTNIVALÓT!
Impresszum