Mikor?

Mit?

Hol?

Siketek Országos Intézete – Cházár András Többcélú Közoktatási Intézmény – Vác

Oktatás

Vác
Nyitvatartás

Minden nap nyitva


Vác
Bármikor látogatható
Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

Az épület magja két kisebb középkori ház, mely többszöri bővítés során nyerte el jelenlegi formáját. A török kor után itt álló Püspöki Palota az 1731-es tűzvészben súlyosan megsérült, Althann Mihály Frigyes, majd Migazzi Kristóf püspöksége alatt U alakú palotává fejlesztették. Itt szállt meg Mária Terézia családjával együtt az 1764-es váci látogatása során. Miután felépült az új Püspöki Palota a Székesegyházzal szemben az épület angolkisasszonyok zárdája lett.

1802-ben Cházár András kezdeményezésére jött létre az első Siketnéma Intézet, mely ma is a magyar gyógypedagógiai intézmények „alma mater”e.

Az intézmény Vác belvárosában működik. Ez az intézménybe érkezők szempontjából tökéletes elhelyezkedést jelent, mivel könnyen megközelíthető a vasútállomástól, a buszpályaudvartól, a hajóállomástól, a révátkelőtől és a 2.számú főútról.
Az iskola központi elhelyezkedése optimálisan biztosítja a többségi társadalomba történő integrációt (boltok, cukrászdák, posta, kiállítóhelyek, templomok, stb.), és az egészséges életmód, a mindennapos testnevelés ideális megszervezését (uszoda, strand, jégpálya, Duna-part).
Az intézmény területén áll – főtérre néző homlokzattal – a „palota” épülete. Az Eötvös utcára párhuzamosan – lehatárolt előkerttel – az iskola épülete és a két épület között az udvaron épült fel utoljára a sportcsarnok komplexuma.

A Váczi Királyi Magyar Siketnéma Intézet 1802. aug. 15-én nyitotta meg kapuit, az országban elsőként azzal a céllal, hogy megmutassa: “mily nagy áldás a siketnémára nézve a tanítás, nevelés.”
Cházár András volt az, aki 1799. óta munkálkodott az első siketnéma intézet létrehozásán. Az iskola alapítványokból tartotta fenn magát. Idővel a tanulók létszáma olyan mértékben nőtt, hogy a főépület kicsinek bizonyult, Borbély Sándor az akkori igazgató – akinek szobra máig is díszíti az iskola kertjét – elhatározta, hogy a fennállás 100 éves évfordulójára új épületet építtetett szecessziós stílusban. A tervező Baumgarten Sándor volt. Az épültben több iskolai tanterem, tornaterem, díszterem, szertár és tanári szoba is helyet kapott.  Átadására 1902. júliusában került sor.

2002-ben került sor az 100 éves iskola épületének teljes külső és részben belső felújítására, az eredeti koronás címer rekonstruálására.

forrás:www.turizmusvac.hu, www.chazar.hu

További látnivalók

Dunakanyar Falatozó – Nagymaros
Gasztro
MEGNÉZEM!
Zsengélő Café – Verőce
Gasztro
MEGNÉZEM!
KóborMacska Fogadó – Verőce
szállás
MEGNÉZEM!
MUTASD AZ
ÖSSZES LÁTNIVALÓT!
Impresszum