Mikor?

Mit?

Hol?

Schaffer-kút (Sáfer-kút) – Drégelypalánk

Bakancsos

Drégelypalánk
Nyitvatartás

Minden nap nyitva


Drégelypalánk
Bármikor látogatható
Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

A tágas, padokkal ellátott tisztás, ahol a forrás fakad, tökéletes kiindulópont Drégely várának meghódításához. Itt rendezik meg évente a Szondi várjátékokat.

A Hévíz-patak völgyében kanyargó út mellett, erdős hegyoldalak közt bújik meg a hangulatos tisztás, ahol a forrásvíz állandó jelleggel tör a felszínre. A Börzsönyben több mint 360 forrást ismerünk, melyeket az itt élő emberek kutaknak neveznek.

A „schaffer” szó pásztort jelent németül, ami mutatja, hogy a tatárdúlás és a török hódoltságot követő időkben német telepesekkel pótolták a kihalt lakosságot. A Schaffer-kútnál kulturált körülmények között, padokkal és asztalokkal bőven ellátott pihenőhelynél gyűjthetünk erőt Drégely várának bevételéhez. A színpaddal is felszerelt tisztáson szokták megidézni Szondi legendáját: korhű jelmezekben játsszák el a várbarátok Drégelyvár ostromát.  

A tisztáson érdemes elolvasni a Drégely váráról szóló információs táblákat, valamint az Apródok útja tanösvény tábláját, amely útvonala Drégelypalánktól egészen a várig vezet fel. 

A térképen és a helyszínen is többféle írásmóddal találkozhatunk: a vasúti megállót Sáferkútnak írják, magát a forrást pedig hol Sáfer-kútnak, hol pedig németesen Schaffer-kútnak láthatjuk leírva.

forrás:www.termeszetjaro.hu

További látnivalók

Dunakanyar Falatozó – Nagymaros
Gasztro
MEGNÉZEM!
Zsengélő Café – Verőce
Gasztro
MEGNÉZEM!
KóborMacska Fogadó – Verőce
szállás
MEGNÉZEM!
MUTASD AZ
ÖSSZES LÁTNIVALÓT!
Impresszum