Mikor?

Mit?

Hol?

Regőczi kápolna – Vác

Vallási

Vác
Nyitvatartás

Minden nap nyitva


Vác
Bármikor látogatható
Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

Bemutatkozás

A lassan több mint 75 éve felavatott Regőczi kápolna mellett nehéz szó nélkül elmenni. 2015-ben 60 millió összegű felújításon esett át, amit az egyházmegye és a hívők közös erővel gyűjtöttek össze. Igazi szépségét azonban nem a bájos kert vagy a letisztult belső tér adja. Ha a járókelők jobban elmélyednek a kápolna történetében, akkor kiderül, hogy ódon falai között a kommunista diktatúra ellen feszülő hit és az emberi jóság emlékei bújnak meg.

Története

A váci II. Rákóczi Ferenc tér sarkán emelkedő épület története elválaszthatatlanul összefonódott Regőczi István életútjával. A magát csak „Isten vándorának” nevező papot az Esztergomi Don Bosco Intézetben folytatott tanulmányok sarkallták arra, hogy Istennek szentelje életét. Egy ideig Belgiumban tartózkodott, ahol két meghatározó élmény is érte: megismerkedett Arnold Ghesquière atyával és árva gyerekekkel kezdett foglalkozni. Hazatérését követően a Váci Egyházmegyébe kért felvételt. Felkarolta a szegény sorsú, elárvult gyerekeket és otthont, ruhát valamint ételt biztosított nekik, a nyilasuralom alatt pedig több zsidó családnak is menedéket nyújtott.

Árváit „sasfiókáknak” becézte, akiknek száma a világháborút követően már 100 fölé emelkedett, így bővítésre volt szükség. A ma is látható kápolna felépítéséhez a Naszály-hegy lábánál ácsorgó, befejezetlen katonai laktanya anyagait használták fel. 1946. szeptember 8-ra készültek el a munkálatok. A belső teret díszítő freskókat a váci születésű Kemény László készítette. Működése során olyan neves személyek fordultak meg náluk, mint Mindszenty József bíboros és Shvoy Lajos székesfehérvári püspök. Ghesquière-nek köszönhetően rendszeresen adományok érkeztek Belgiumból.

Áldozatos tevékenységével a helyiek szívét ugyan elnyerte, de magára vonta az egyházellenes kommunista rendszer figyelmét is. Előbb bezárták az otthont, majd 1949. novemberében a kistarcsai internálótáborba szállították Regőczit. Ahogy teltek az évek, többször kihallgatták, kémkedtek utána és félemlítéssel próbálták eltéríteni az árvák nevelésétől, de a pap sose hagyott fel jótékony munkájával. 1992-ben Vác díszpolgára lett, 2010-ben pedig A hit pajzsa díjat is elnyerte. 

forrás:www.szallas.hu

További látnivalók

Dunakanyar Falatozó – Nagymaros
Gasztro
MEGNÉZEM!
Zsengélő Café – Verőce
Gasztro
MEGNÉZEM!
KóborMacska Fogadó – Verőce
szállás
MEGNÉZEM!
MUTASD AZ
ÖSSZES LÁTNIVALÓT!
Impresszum