Mikor?

Mit?

Hol?

Magyarkút, Nagy Kő-hegy körtúra az Országos Kéktúra útvonalán

Bakancsos

Magyarkút
Nyitvatartás

Minden nap nyitva


Magyarkút
Bármikor látogatható
Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

Panorámahegy a Börzsöny délkeleti szegletében:

A Verőcéhez tartozó Magyarkút üdülőtelepről indulunk az Országos Kéktúrán a páratlan kilátást nyújtó Nagy-Kő-hegyre, majd a Kis-Kő-hegy tömbjét megkerülve jutunk le a Keskeny-bükki-patak völgyébe és vissza, a bővizű Irma-forrásról és hangulatos vendéglőjéről ismert Magyarkútra.

A túra hossza: 11,7 km

A túra időtartama: 4 óra

Szintkülönbség: 300 méter fel, ugyanannyi le

Kiindulópont:

Magyarkút, az Irma-forrás előtti parkoló. Megközelíthető Verőcéről, a 12-es főútról a falu központjában leágazó bekötőúton (4 km). Tömegközlekedés: vonattal Vác – Drégelypalánk vasútvonalon Magyarkút megállónál kell leszállni, ahonnan kb. 800 méter séta a Kék négyzet jelű úton.

A túra jellege:

Könnyű gyalogtúra jól jelzett turistautakon, ösvényeken minimális szintkülönbséggel. Vízvételi lehetőség a túra kezdetén, az Irma-forrásból, ill. a túra vége felé az Aranyos-kútból. A kiindulási ponton hangulatos vendéglő a Kocsma a Pipáshoz.

A túra leírása

Magyarkút tulajdonképpeni névadója az 1889-ben foglalt bővizű Irma-forrás, mellette a hajdani turistaház épületében a Magyarkúti Kisvendéglő, a Kocsma a Pipáshoz hívogatja az éhes-szomjas vándorokat. Az Országos Kéktúra pecsételőpontja is az épület előtt található. A tágas tisztáson új erdei játszótér focipályával és pihenőpadokkal kínál kikapcsolódási lehetőséget. Induljunk el a játszótér mellett vezető aszfaltúton a Kék négyzet jeleken. A földútra váltó úton egy rakodó mellett megyünk el és pár méterre találkozunk az Országos Kéktúra jelzéseivel. Balra fordulunk, a következő szakaszt az Országos Kéktúra alapítójáról, Vizkelety Lászlóról nevezték el, tábla is jelzi az irányt. Gázlón keresztezzük a Keskeny-bükki-patakot, felülről kerülünk meg egy házcsoportot, majd kiérünk egy szekérútra, melyen jobbra fordulva folytatjuk emelkedésünket. A kaptató mérséklődik, felérünk a Magas-hegy lapos gerincére, ahol a Kék + jelű út ágazik le balra, Szokolya vasútállomásra.

Egyenesen megyünk tovább a Kéken, mérsékelten emelkedő utunk nyiladékba ér, melyen felérünk a Nagy-Kő-hegy (383 m) tetejére. Balra, a rövid Kék ∆ jelű ösvény visz ki a hegy északnyugati letörésének kopár bércére, ahonnan parádés kilátás nyílik a Dunakanyar visegrádi részére, jól látható a Fellegvár, a Nagy-Villám, a horizontot  a Prédikálószék és a Dobogókő zárja. A mélyben Szokolya terül el, észak felé a Magas-Börzsöny vonulata húzódik, előtte jól kivehető a Királyrét feletti Vár-hegy, az új kilátótoronnyal. A kilátóhelynél a Lokó-pihenő és az esőbeálló kínál remek piknikező helyet, ahol Kéktúra pecsételő helyet is találunk. Induljunk tovább balra, Nógrád felé a Kéktúrán, hangulatos, keskeny ösvényünk a Les-völgy feletti gerincperemen kacskaringózik kelet felé. Később szekérútra váltunk, átmegyünk a Kis-Kő-hegy nyergén, majd széles dózerúton ereszkedünk le a Les-völgybe.

Mielőtt leérünk, már látjuk lent a völgyben futó vasútvonalat, élesen jobbra térünk le a Kéktúráról, a Kék + jelzésű útra, útjelzőtábla: Nagy-Kő-hegy oldala. Mérsékelten emelkedő úton érünk a Kis-Kő-hegy oldalába, majd kellemesen lejtő, széles dózerúton ereszkedünk le a keresztező Kéktúra útvonalába, jelzőtábla: Aranyoskúti-völgy. Jobbra fordulunk és a Keskeny-bükki-patak medrét követő széles földúton folytatjuk tovább túránkat. Rövidesen, jobbra, az Aranyos-kútnál pihenhetünk meg, felfrissülve a jéghideg forrásvízből. Még kb. másfél km kényelmes vándorlás után érünk vissza kiindulási pontunkra, Magyarkútra.

forrás:www.kirandulastippek.hu


További látnivalók

Dunakanyar Falatozó – Nagymaros
Gasztro
MEGNÉZEM!
Zsengélő Café – Verőce
Gasztro
MEGNÉZEM!
KóborMacska Fogadó – Verőce
szállás
MEGNÉZEM!
MUTASD AZ
ÖSSZES LÁTNIVALÓT!
Impresszum