Mikor?

Mit?

Hol?

Középkori vár – Vác

Kirándulás

Vác
Nyitvatartás

Minden nap nyitva


Vác
Bármikor látogatható
Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

A Géza király tér és a középkori vár területe, műemléki környezetként élvez védettséget. Ezen a téren állt az első székesegyház, melyet fogadalmához híven I. Géza király építtetett gótikus stílusban.

A templom áldozatul esett az 1241-es tatár pusztításnak, helyén IV. Béla király új templomot emelt, és erős várfallal vette körül. Mátyás király idejében Báthory Miklós püspök reneszánsz stílusban átépíttette, végül a török kor viszontagságait nem élte túl. Majd a XVIII. században ferencesek emelték a ma is rendkívül látványos templomot.

A várbeli épületek és védművek régészeti feltárása napjainkban is folyik, a barbakán maradványai a középiskola udvarán, a rekonstruált ágyúterasz a templom mögött, a Duna-parti részen látható.

A terasz falán 2000 óta áll I. Géza király szobra, akit a Képes Krónika szerint az akkor itt álló székesegyházban temettek el 1077-ben.

Az egykori városközpont helyén ma lévő tér Géza király nevét viseli, csakúgy mint az ott álló iskola. Ennek kertjében találhatók még a vár bejáratát védő torony romjai.

forrás:www.turizmusvac.hu

További látnivalók

Dunakanyar Falatozó – Nagymaros
Gasztro
MEGNÉZEM!
Zsengélő Café – Verőce
Gasztro
MEGNÉZEM!
KóborMacska Fogadó – Verőce
szállás
MEGNÉZEM!
MUTASD AZ
ÖSSZES LÁTNIVALÓT!
Impresszum