Mikor?

Mit?

Hol?

Kerékpártúra II. – Nagymaros

Kerékpáros

Nagymaros
Nyitvatartás

Minden nap nyitva


Nagymaros
Bármikor látogatható
Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

Útvonal:

Nagymaros – Köves-mező – Törökmező – Kóspallag – (Nagyirtáspuszta – Nagybörzsöny -Zebegény) – Márianosztra – Zebegény – Nagymaros

Nagymarost Visegrádról komppal vagy Bp. Nyugati pu.-ról vonattal érhetjük el. A kompállomástól a K jelzésen – Nagymaros-Visegrád v. m. alatt (!) – kerekezzünk el, majd az erős emelkedő miatt leszállva és tolva a K+ jelzésen sétáljunk fel a Köves-mezőre, ahol elérjük a panoráma út végén lévő parkolót. Innen megkapó kilátás nyílik a Szentendrei-sziget csúcsára, a Nagy-Villámra, a Fellegvárra és Visegrádra. Irányunkat tartva kényelmes betonúton, két éles kanyar után, majd kisebb völgyecskék kerülgetésével kiérünk a tölgyesből Törökmező hatalmas fennsíkjára. A közeli turistaház, sportpálya, a fehér-kúti forráscsoport kedvelt pihenőhellyé teszi a környéket. A műút tovább szintben, majd enyhén lejtve a Szent Gál földre vezet, ahol beletorkollik a kóspallagi országútba. Ezen jobbra visszagurulhatunk a Dunához, balra pedig szintben, majd egy hegyoldali kanyargós szakasz után (jobbra a kóspallagi víztároló) enyhén emelkedve, fenyvesek és tölgyesek közt érjük el a márianosztrai elágazást.

Tovább az út két kanyarral Kóspallagra, majd a településen átvezetve a Kisinóci turistaházhoz vezet. (Kóspallag után jobbról csatlakozik a Szokolya-Királyrét műútról átvezető erdőgazdasági út). A turistaház után az út erdőgazdasági műútként kanyarog fiatal és idősebb tölgyesek között felfelé. Később szintbe tér, majd az Érsek-tisztást átszelve a Nagy-Sas-hegy északi mellékkúpjának oldalában fut tovább. A kanyarok Nagyirtáspuszta vendéglátó turistaközpontjába vezetnek (Szent Orbán Fogadó). A továbbvezető úton érhetjük el a remélhetőleg felújításra kerülő nagybörzsönyi kisvasút állomását, mely valaha Márianosztra-Szob felé is folytatódott. A jövőben talán ezt is igénybevehetjük, de a szép kilátásokkal tarkított, a Farkas-völgybe szerpentinező műúton Nagybörzsöny felé is folytathatjuk utunkat a felújított műúton. Ezt csak száraz időben tegyük, mert az út a végén földútra vált. Nagybörzsönyt a pincesornál érjük el, majd a K jelzés mentén a Bányásztemplom mellett gurulunk a község központjába. Tovább az I. kerékpártúra szerint jutunk vissza a Duna mellé.

Ha a Kóspallag – Márianosztra elágazásban balra, Márianosztra felé fordulunk, erdei műútunk enyhén emelkedve mezőgazdasági területre ér, ahol szintben hullámosan vezet. Márianosztra széle előtt balra (jobbra a szépen helyreállított Kálvária), majd újra balra térve Bőszobon keresztül „forgalommentesen” juthatunk le a 12-es útra, melyen rövidesen a látnivalókban bővelkedő Zebegénybe érünk. Tovább vonattal, vagy kerékpárral kerékpárúton is haladva a Dömösi-szoros partján jutunk vissza Nagymarosra.

forrás:https://ipolydamasd.hu/kerekpartura, Börzsöny és az Ipoly völgye turistaatlasza

További látnivalók

Dunakanyar Falatozó – Nagymaros
Gasztro
MEGNÉZEM!
Zsengélő Café – Verőce
Gasztro
MEGNÉZEM!
KóborMacska Fogadó – Verőce
szállás
MEGNÉZEM!
MUTASD AZ
ÖSSZES LÁTNIVALÓT!
Impresszum