Mikor?

Mit?

Hol?

Kerékpártúra I. – Nagymaros

Kerékpáros

Nagymaros
Nyitvatartás

Minden nap nyitva


Nagymaros
Bármikor látogatható
Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

Útvonal:

Nagymaros – Szokolya – Királyrét – Diósjenő – Závoz – Királyháza – Kemence – Vámosmikola -Nagybörzsöny – Szob – Nagymaros

Nagymarost komppal érhetjük el Visegrád felől, ahová Budapestről már kiépített kerékpárútszakaszok vezetnek a 11-es úttal párhuzamosan. A 12-es főúton Vác felé, a vasútvonal mellett kerekezzünk Kismarosig. Itt a vasúti aluljáróba fordulva Szokolya – Királyrét felé induljunk tovább. (Ha vasúttal érkezünk, Kismaroson bekapcsolódhatunk a túrába.) A Morgó-patak völgyében Börzsönyligeten át, a kisvasút vágányával párhuzamosan, gondozott hétvégi házak, kertek, majd rétek mellett Szokolyára érünk. Előbb jobbra, majd balra kanyarodva (Mányoki Ádám Emlékház) hagyjuk el a községet. A pap-hegyi fatelep után keresztezzük a kisvasút pályáját, majd a Kóspallagra átvezető rossz állapotú erdészeti út elágazását érintjük. A völgyben maradva néhány kanyarral Királyrét üdülőtelep központjába érünk, ahol étkezési lehetőségek között válogathatunk. Az út az ön-kormányzati üdülő sarkán kettéágazik.

A baloldali ágon a vasfazék-völgyi parkolóig juthatunk a Nagy-Vasfazék-patak mentén, ahonnan (inkább gyalogosan) a Magas-taxi és a Nagy-hideg-hegyi turistaház is elérhető.

A jobboldali ág a Szén-patak völgyét kíséri mérsékelt emelkedőn, bájos réteken keresztül. (Letérhetünk a Bajdázói-tóhoz is.) Mintegy 2,5 km után jobbra ágazik el egy erdészeti út, melyen befordulva utunk legnehezebb részéhez érünk. Az út kőzúzalékkal hengerelt, kátyús és emelkedik is. Keresztezzük az országos K jelzést, melyen felfelé a Saj-kút olthatja szomjunkat. A makadámút végtelennek tűnő kanyargással kerülgeti a Boros-hegy, majd a Bárány-bérc lefutó bordáit, oldalvölgyeit. Mintegy 6 km fokozatosan szintbe térő nehéz útszakasz után végre kiérünk az aszfaltos Diósjenő – Kemence erdőgazdasági útra. Ezen felfelé fordulva erősebb emelkedővel elérjük a Závoznak nevezett nyerget. Tovább az út Kemencéig – a Kemence-patak völgyét követve – egyfolytában lejt. Erdők-mezők, patakhidakon való többszöri áthaladás teszi változatossá az utat. Közben Királyházán meg is pihenhetünk, hogy aztán a kiszélesedő völgyben érjük el a Kemence határában épült ifjúsági tábort, majd a strandot. Kemencéről a közforgalmú út szántók, gyümölcsösök között előbb hullámosan, majd hosszú lejtővel -a perőcsényi elágazás mellőzésével – Vámosmikolára vezet. Útközben a Jancsi-hegy – Holló-kő – Várbükk – Magyar-hegy gerince kíséri utunkat délkelet felől, mely „alá” az Orzsán-patak völgyében létesített szép fekvésű horgásztóhoz tehetünk kitérőt.

Vámosmikolát elhagyva az egyenessé váló úton, már az Ipoly völgyében érjük el a nagybörzsönyi bekötő út torkolatát. Ezen befordulva, folyamatos emelkedőn, két éles kanyarral dombhátra jutunk. Szép kilátás a Börzsöny központi része felé. Először a Szent István-templom fogad, majd az egykori bányavároska főterén leparkolva felkereshetjük a Bányásztemplomot, a vízimalmot és a pincesort is. A település széléről remélhetőleg hamarosan újraindul a kisvasút a Hosszú-völgyön át Kisirtásra, hogy onnan tolatós szerpentinekkel kapaszkodjon fel a 400 m magas Vízválasztó kicsiny fennsíkján épült Nagyirtáspusztára, ahol a Szent Orbán Fogadó úszó-medencével is várja a kirándulókat. (Amennyiben a Nagybörzsöny – Nagyirtás erdei kisvasút helyreállításra kerül, úgy Nagyirtásig vonattal utazva, tovább Kóspallag felé kerekezve módosíthatjuk a útvonalunkat.)
Nagybörzsönyből visszatérve az Ipoly völgye országútjára hatalmas réteken, szántókon keresztül előbb Ipolytölgyest, majd Letkést (határátlépő) hagyjuk magunk mögött. Délkelet felé a Nagy-Galla csúcsa tűnik fel. Összeszűkül az Ipoly völgye, a Helembai (Burda)-hegység erdős oldala már Szlovákia. Az Ipoly partja letáborozásra csábit. A völgy újra kitágul és máris Ipolydamásdon vagyunk. Gyepes árterület mentén utunk a Szob – Márianosztra közútba torkollik, melyen jobbra, lefelé rövidesen Szobra, a 12-es út végére érkezünk. Az egykor Szobról induló, Márianosztrán át Nagyirtásra kapaszkodó, majd Nagybörzsönybe leereszkedő kisvasút helyreállítása, turisztikai hasznosítása 40 éve (!) a korábbi útikalauzok álma.

Szobról a 12-es út mellett fokozatosan kiépülő kerékpárúton Zebegényen, Nagymaroson, Kismaroson, Verőcén át kerekezhetünk Vác – Budapest felé, de Szobnál vagy Nagymarosnál komppal a Duna túloldalára is átkelhetünk.

forrás:https://ipolydamasd.hu/kerekpartura,Börzsöny és az Ipoly völgye turistaatlasza

További látnivalók

Dunakanyar Falatozó – Nagymaros
Gasztro
MEGNÉZEM!
Zsengélő Café – Verőce
Gasztro
MEGNÉZEM!
KóborMacska Fogadó – Verőce
szállás
MEGNÉZEM!
MUTASD AZ
ÖSSZES LÁTNIVALÓT!
Impresszum