Mikor?

Mit?

Hol?

Kálvária – Vác

Vallási

Vác
Nyitvatartás

Minden nap nyitva


Vác
Bármikor látogatható
Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

A Kálvária bástyaszerű barokk épülete Vác kertvárosi részében található. A zarándokhely 1726-1738 között épült, remetelak és gyülekező kápolna is tartozik hozzá.

A dombra vezető körkörös, lépcsős felvezető úton vannak a stációk, mely a Kálvária tetején álló szoborcsoporthoz vezet, amelyet 1738-ban faragtak. A domb tetejére felmászva a város és a Duna remek panorámája tárul elénk.

A Kálvária erődszerű, ovális alaprajzú építmény, amely kálvária-együttes tartalmazza a kálváriák valamennyi hagyományos elemét: gyülekezőkápolna, Szent Sír kápolna, Szent Lépcső, stációk, kálvária-jelenet és remetelak.

Schick János váci nemes alapítványából épült falait az itt ritkán használt mésztufából emelték. Az építmény belsejében van a Szent sír kápolna, onnan indul a Krisztus szenvedéstörténetét végigkövető stációk sora. A földszinten látható az első nyolc stáció, majd a kétkarú, íves lépcsősoron fölfelé haladva folytatódnak az eredeti barokk , bábos korláttal lezárt fülkékbe elhelyezett domborművek.

A tetőn eredetileg faszobrok álltak, 1738-ban helyezték ide a kő szoborcsoportot: Mária, Szent János az édesanyjával, a térdeplő Magdolna és a megfeszített Jézus siratói. A megátalkodott bal lator a kereszten is nyelvet ölt és fityiszt mutat.

forrás:www.pestmegye.hu, www.funiq.hu

További látnivalók

Dunakanyar Falatozó – Nagymaros
Gasztro
MEGNÉZEM!
Zsengélő Café – Verőce
Gasztro
MEGNÉZEM!
KóborMacska Fogadó – Verőce
szállás
MEGNÉZEM!
MUTASD AZ
ÖSSZES LÁTNIVALÓT!
Impresszum