Mikor?

Mit?

Hol?

Kajakkal az Ipolyon Letkéstől Szobig

Vizes

Letkés
Nyitvatartás

Minden nap nyitva


Letkés
Bármikor látogatható
Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

Méltatlanul kevesen ismerik a Dunakanyar egyik leghangulatosabb vizét, a kedves kis Ipoly folyót. Elzártságának oka, hogy hosszú évtizedekig nem túrázhattunk az államhatárt jelentő folyón, de ez a tény egyben segített megőrizni az itteni élővilágot, az Ipoly-völgy apró falvainak hangulatával együtt. Könnyű, kezdők számára is teljesíthető vízitúrát tehetünk ezen a csodás kis folyócska alsó szakaszán, megismerve a völgy természeti és kulturális értékeit.

Mivel már megszűnt erősen őrzött határfolyónak lenni, az Ipolyon túrázás is jóval egyszerűbb, mint évekkel ezelőtt. Könnyen vagy akár szervezetten – mikor a hajóbérlést és a szállítást is letudjuk egyszerűen – is eljuthatunk erre a helyre, ami ideális hétvégi programot jelent áprilistól októberig. A hajókat Letkésig érdemes feltranszportálni, és ott vízre tenni, aztán kezdődhet a kalandkeresés.

Az Ipoly felső szakaszain előfordulnak rőzsegátak, bedőlt fák, többször találunk zsilipet, ahol át kell emelnünk, így azt a részt inkább gyakorlottabb vízitúrázók vállalják be. De a Letkéstől induló szakasz is meseszép, viszont sokkal egyszerűbben teljesíthető. Érdemes magunkkal ivóvizet és ennivalót is vinni, mert a települések gyakran távolabb vannak a folyótól, a mentőmellény pedig ezen a szelíd folyócskán is kötelező felszerelés!

Ha korán reggel indulunk, rengeteg vízimadarat, kócsagot, gémet, récéket figyelhetünk meg. Ha szerencsénk van, akár a repülő drágakőként surranó jégmadarat is láthatjuk. Ipolytölgyes környékén nagyon szép, szabályozatlan szakasz vár minket hangulatos öblökkel, megállásra, fotózásra csábító kis szigetekkel. Szob előtt a nyugodt víz a Duna visszaduzzadását jelzi, nemsokára a kis folyó bele is ömlik a hatalmas folyamba.

Itt már alig kell eveznünk, hiszen remek sodrás segíti a haladást, ám fokozottan kell figyelnünk az Ipolyon nem jellemző, itt viszont erős vízi forgalomra, nagy hajókra, motorcsónakokra. Ha az Ipolyon borulnánk, akkor maximum vizesek leszünk a sokszor csak térdig érő vízben, a Dunán viszont komoly tétje is lehet egy rossz mozdulatnak. Épp ezért ideális ez a túra: a bizonytalanabbak kockázat nélkül szerezhetnek gyakorlatot a kis folyón, és a Dunán már kamatoztathatják is frissen szerzett tudásukat. Néhány száz métert kell csak izgulni, mert nemsokára meg is érkezünk a szobi rév melletti fövenyre, ahol kiköthetünk. Itt még a csodás zebegényi és esztergomi kilátást kínáló kálváriára is felsétálhatunk, vagy ha még nem volt elég a kalandból, a kisvonattal újabb börzsönyi tájak felfedezésére indulhatunk.

forrás:www.aktivmagyarorszag.hu

További látnivalók

Dunakanyar Falatozó – Nagymaros
Gasztro
MEGNÉZEM!
Zsengélő Café – Verőce
Gasztro
MEGNÉZEM!
KóborMacska Fogadó – Verőce
szállás
MEGNÉZEM!
MUTASD AZ
ÖSSZES LÁTNIVALÓT!
Impresszum