Mikor?

Mit?

Hol?

Ipolytölgyes – Nepomuki Szent János szobor

Vallási

Ipolytölgyes
Nyitvatartás

Minden nap nyitva


Ipolytölgyes
Bármikor látogatható
Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

A szobor a 18. század második felében készült. Süttői márványból készült pilléren állt, maga a szobor homokkőből faragott, eredetileg festett volt.

E korban folyóvizek, hidak mellé készítették e szobrokat, mert az úton és a vízen járók védelmezőjének tartották. Régen a templom előtt állt. 2007-ben helyreállították és a községközpontban kialakított parkban helyezték el. Pillére sajnos már nem az eredeti.

Nepomuki Szent János a gyónási titok vértanúja Közép-Európa legismertebb szentjei közé tartozik. A folyók, hidak, hajósok, vízimolnárok, halászok, továbbá Csehország védőszentje; egyes helyeken a fuldoklók, bányászok patrónusa. Nepomuki János 1393-ben szenvedett mártírhalált Prágában. 1721-ben avatták boldoggá, 1729-ben emelték a szentek sorába.

A legenda szerint I V. Vencel király felesége őt választotta gyóntatójául. A király kezdetben igazságos és jóakaratú uralkodó volt, de egy sikertelen mérgezési kísérlet után bizalmatlanná vált. Meg akarta tudni, miket szokott gyónni a felesége; mivel azonban János nem volt hajlandó megmondani, megkínoztatta és a Moldva folyóba dobatta. Egy csodás fényjelenség jelezte a királynénak, hol keressék a holttestet. Egy másik forrás szerint a Moldva olyannyira leapadt, hogy megtalálhassák. János holttestét az érsek a prágai Szent Vitus-székesegyházban helyeztette örök nyugalomra.

Vértanúságának híre hamar elterjedt. Szentté avatási eljárását már a XVI. században elindították, de csak 1729-ben fejezték be.

Jánost 1721-ben avatták boldoggá, 1729-ben emelték a szentek sorába. Életrajzát a jezsuita Bohuslav Balbin adta ki 1725-ben.

forrás:ipolytolgyes.hu

További látnivalók

Dunakanyar Falatozó – Nagymaros
Gasztro
MEGNÉZEM!
Zsengélő Café – Verőce
Gasztro
MEGNÉZEM!
KóborMacska Fogadó – Verőce
szállás
MEGNÉZEM!
MUTASD AZ
ÖSSZES LÁTNIVALÓT!
Impresszum