Mikor?

Mit?

Hol?

Hármas csúcstúra a Börzsönyben – Sas-hegy, Só-hegy, Kopasz-hegy

Bakancsos

Kóspallag
Nyitvatartás

Minden nap nyitva


Kóspallag
Bármikor látogatható
Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

A Börzsöny déli részének egyik leglátványosabb túrája a Sas-hegy, Só-hegy, Kopasz-hegy hármas csúcsának megmászása. A túra kiindulópontját, Nagyirtáspusztát könnyen elérhetjük aszfaltozott úton vagy akár a gyönyörű erdőkben haladó Szob–Nagybörzsöny keskeny nyomtávú erdei vasúton. A nagyirtáspusztai kisvasútállomástól nem messze álló erdei hotel parkolójából indulva először lankásan, majd egyre meredekebben emelkedik az ösvény az egykori rétegvulkán parazitakráterének csúcsa felé. A környező térszín fölé büszkén emelkedő magas bérc, a Sas-hegy bozótüstökű csúcsa kínálja a túra első látványos kilátópontját. A Börzsöny déli részének hegyei hullámoznak előttünk, a távolság ködfátylába veszve még a Naszály és a Duna széles völgye is kivehető. Egy kis ereszkedő után csodás réteken át kanyarog az ösvény a Só-hegy csúcsán található tisztáshoz.

Földbe gyökerezett lábbal, elakadt lélegzettel állunk meg a tetőn – a lenyűgöző kilátás és a negyedórás emelkedő egyaránt belénk fojtja a szuszt. Ameddig a szem ellát, a Börzsöny ezernyi árnyalatú erdőszőnyege terül el alattunk. Tiszta időben az Ipoly folyó torkolata felé tekintve megpillanthatjuk a szlovákiai Burda hegységet és az esztergomi bazilika jellegzetes épületét is. A délre néző, napfényben fürdő réten leereszkedve újra az erdőben gyalogolunk tovább. Ösvényünket az évszaknak megfelelő virágszőnyeg szegélyezi.

A közvetlenül Márianosztrára vezető zöld sáv jelzésből egy keskeny tisztáson ágazik ki a zöld háromszög jelzés, amely Magyarország egyik legmegkapóbb, legcsodásabb kilátóhelyére vezet. A Kopasz-hegy vulkáni csúcsa nem adja könnyen magát, meredek, kimerítő ösvényen kaptatunk fel a gyertyánosban egyre magasabbra. A látvány már akkor is lenyűgöző, amikor előbukkanunk a sziklás gerinc mögül: keletre a Naszály sasbérce emelkedik Vác és a Duna fölé. Az andezit sziklataréj mentén gyalogolva nemsokára elérjük a Kopasz-hegy fémkereszttel ékesített, fátlan, kopár csúcsát.

A Kopasz-hegy csúcsáról leereszkedve újra Nagyirtáspuszta felé fordulunk. A Bükkös-árkon és a Bezina-völgyön át vezet az út vissza az erdei hotelhez. A Börzsöny egyik leglátványosabb csúcshármasának végigjárása közepesen nehéz, meredek kaptatókkal, de nagyon szép kilátásokkal tarkított gyalogtúra. Az erdő csodái, a távoli horizontok szabadsága minden izzadságcseppért ezerszeresen kárpótol.

forrás:www.aktivmagyarorszag.hu

További látnivalók

Dunakanyar Falatozó – Nagymaros
Gasztro
MEGNÉZEM!
Zsengélő Café – Verőce
Gasztro
MEGNÉZEM!
KóborMacska Fogadó – Verőce
szállás
MEGNÉZEM!
MUTASD AZ
ÖSSZES LÁTNIVALÓT!
Impresszum