Mikor?

Mit?

Hol?

Galgagyörk – Tahy-kastély

Hagyományőrzés

Galgagyörk
Nyitvatartás
Hétfő:
--
Kedd:
--
Szerda:
--
Csütörtök:
--
Péntek:
--
Szombat:
--
Vasárnap:
--


Galgagyörk
Nyitvatartás
Hétfő:
--
Kedd:
--
Szerda:
--
Csütörtök:
--
Péntek:
--
Szombat:
Vasárnap:
--

galgagyörki Tahy-kastély az 1600-as évek végén épült. A Tahy családnak nemcsak a községben, de megyeszerte is jelentős szerepe volt a közéletben, mivel a család feje Nógrád vármegyei alispán volt. A kastélyban több alkalommal is megyegyűléseket tartottak. Ilyenkor a vármegye jelentős személyiségei, birtokosai látogattak el a községbe.

A Tahy-kastély története

A Tahy család igen sokat tett a község fejlődése és az itt lakók érdekében. Hatosztályos iskolát építettek, mely épület ma is iskolaként szolgál. A templom az 1700-as években épült hozzá a kastélyhoz, majd a Tahy család 1815-ben hátrafelé is bővített az épületet. A Tahy-kastély, mely a legjelentősebb a helyi kastélyok közül, egy több hektáros ősfás park közepén állt, ahol lovas és teniszpálya is volt, illetve cselédházak több gazdasági épülettel egyetemben. A kúria még meglévő része mint 1200 m² alapterületű.

A benősült Sturmann család a kocsibejárót beépíttette és a helyén hatalmas szalont alakított ki. A szalont csodálatos freskók díszítették. A második világháború idején a kastélyban katonai kórház működött. A világháborút követően államosították az épületet, benne művelődési házat és lakásokat alakítottak ki és az ősparkot parcellákba osztotta a helyi vezetőség. A helyi önkormányzat 1994 és 1996 között pályázatokon nyert pénzből felújított az épületet. Jelenleg a Polgármesteri Hivatal, gyermek- és felnőtt orvosi rendelő, a Rendőrség és Művelődési Ház található benne. A hatalmas szalon a fűtési rácsokkal mind a mai napig bejárható, bár a freskók már nem láthatóak.

A Tahy-kastély jelenlegi hasznosítása

A galgagyörki Tahy-kastélyt számos felújítás után 2016-ban nyitották meg a nagyközönségnek többek között esküvőkre, konferenciákra, szemináriumokra és rendezvényekre. Bár a helyi közösség már évek óta falunapokkor kihasználta az egybenyitható termeket a kastélyon belül, a nagyközönségnek ezidáig ilyenre lehetősége sajnos nem adatott.

forrás:hu.wikipedia.org/wiki/Tahy-kastély

További látnivalók

Dunakanyar Falatozó – Nagymaros
Gasztro
MEGNÉZEM!
Zsengélő Café – Verőce
Gasztro
MEGNÉZEM!
KóborMacska Fogadó – Verőce
szállás
MEGNÉZEM!
MUTASD AZ
ÖSSZES LÁTNIVALÓT!
Impresszum