Mikor?

Mit?

Hol?

Esztergomi Dzsámi és Veprech-torony

Hagyományőrzés

Esztergom
Nyitvatartás

Minden nap nyitva


Esztergom
Bármikor látogatható
Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

Középkori várfal, kapu, bástya, az egykori Török Birodalom északnyugati irányban fellelhető legtávolabbi dzsámija Esztergom Vízivárosában.

A rekonstruált reneszánsz vízgép a Veprech-toronyban.

UZICSELI HADZSI IBRAHIM DZSÁMI

400 ÉVES TÖRTÉNELEM EGY ÉPÜLETBEN

Egy látogató írta a múzeum vendégkönyvébe, hogy nem gondolta volna, mennyi történet kötődik egy ilyen kis helyhez. Valóban így van, hiszen akár a római korba is visszamehetünk a történet kezdetéig. Ha a falak beszélni tudnának, vajon mennyi mindent el tudnának mesélni Árpád-házi királyaink udvarának életéről, a Török Hódoltság idejéről, majd a török utáni életről, az iparosításról a mai napig! Aki ellátogat hozzánk, ízelítőt kaphat a hely történetéből történész munkatársunk előadásában. Az állandó kiállítás mellett időszakos tárlatokkal is várjuk az igényes kultúra kedvelőit.

VEPRECH-TORONY, RENESZÁNSZ VÍZGÉP, RÓZSAKERT

A HELYREÁLLÍTOTT ÉPÜLETEGYÜTTES

Miután megtekintettük a dzsámit, nem mehetünk el szó nélkül a dzsámi körül elterülő komplexum mellett. Ez északon a Malom-bástya, amely több korábbi, középkori épületmaradványt is rejt magában. Az itt látható épületek közül az úgynevezett Veprech-tornyot említették először, mégpedig IV. Béla király egy 1239-es oklevelében. Szintén a Malom-bástyában található a felújított vízkerék, amely helyén a reneszánsz kor idején egy vízemelő szerkezet állt, amely a királyi várat látta el vízzel 210 éven keresztül. A gyilokjárón dél felé áthaladva a Rózsakertbe érkezünk, ahol a feltárt középkori út mellett egy kút is fogadja a látogatókat.

forrás:facebook.com/Dzsami.Veprech.torony, www.esztergomidzsami.hu

További látnivalók

Dunakanyar Falatozó – Nagymaros
Gasztro
MEGNÉZEM!
Zsengélő Café – Verőce
Gasztro
MEGNÉZEM!
KóborMacska Fogadó – Verőce
szállás
MEGNÉZEM!
MUTASD AZ
ÖSSZES LÁTNIVALÓT!
Impresszum