Mikor?

Mit?

Hol?

Elveszett világ a Börzsöny mélyén

Bakancsos

Kemence
Nyitvatartás

Minden nap nyitva


Kemence
Bármikor látogatható
Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

A Börzsöny mélységeiben, az egykori kráter által körülzárt „elveszett világban” éppoly vadregényes élményre tehetünk szert, mint jól ismert csúcsaira hágva. Persze a hegyvidék szerkezete miatt ebből a túrából sem maradhat ki a magaslati élmény, hiszen Kemencéről indulva, a Nagy-Hideg-hegy érintésével ereszkedünk le a túloldalra, Királyrétre.

Egyszerűsítsünk: egy kört rajzolva megkapjuk a Börzsöny egykori vulkáni kráterét. Ezen a körön sorakoznak legmagasabb csúcsai. A kör által bezárt terület pedig szűk, sötét patakvölgyekkel szabdalt, lakatlan erdővidék, ahova leginkább csak kitartó turisták teszik be lábukat, illetve a vadvilág képviselői.

A túra során – ahogy a magas-börzsönyi menetelések esetében általában – hosszas gyaloglással érjük el a hegyvidék eldugott zugainak határát: a Csarna-völgy aszfaltútját hátrahagyva követjük az elmosott kisvasútpályát, bekanyarodunk a kalderabelső közepe felé, és az amúgy természetes állapotokat idéző erdőt róva testközelből látjuk a 2014. évi ónos eső okozta tömeges jégdöntés sebhelyeit is.

A Fekete-patak völgyén átvágva felkapaszkodunk Nagy-Hideg-hegyre, hogy azt átszelve hosszasan ereszkedjünk Királyrétre, túránk végállomására.

Jó időzítéssel alkalmunk nyílik akár két kisvasutat is igénybe venni, közben pedig egy valóban ritkán jár, a civilizáció által alig zaklatott darabjával ismerkedünk meg a Börzsönynek.

A szerző tippje:

– A túra elején és végén kisvasutazásra nyílik lehetőség (ehhez megfelelő időzítésre van szükség, hiszen a kisvonatok csak az év bizonyos szakaszaiban járnak). Kemencéről kb. 5-6 kilométer aszfaltsétát spórolhatunk meg a Feketevölgy Panzióig, ha a zötyögést választjuk. A túra végpontján pedig a Királyréti Erdei Vasút juttathat el minket a nagyvasútig, Kismarosra, ha nincs kedvünk buszozni.

– Az útvonal legfárasztóbb szakasza, a nagy-hideg-hegyi kaptatás után ehetünk egyet a nagy-hideg-hegyi turistaházban, de készüljünk fel a meglepően magas árakra.

forrás:www.termeszetjaro.hu

További látnivalók

Dunakanyar Falatozó – Nagymaros
Gasztro
MEGNÉZEM!
Zsengélő Café – Verőce
Gasztro
MEGNÉZEM!
KóborMacska Fogadó – Verőce
szállás
MEGNÉZEM!
MUTASD AZ
ÖSSZES LÁTNIVALÓT!
Impresszum