Mikor?

Mit?

Hol?

Csitári kápolna /Kutyika/ – Hont

Vallási

Hont
Nyitvatartás

Minden nap nyitva


Hont
Bármikor látogatható
Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

A Börzsöny csodatévő szent kútja

Szent hely – azt mondják a helyiek. De nemcsak a környéken élők látogatnak el rendszeresen a Drégelypalánk és Hont között, a 2. számú főúttól kb 1 km-re található a Csitári forráshoz, más néven a Kutyikához, hanem messzebbről is jönnek nagyon sokan. A hely zarándokhellyé vált – ugyanis számos csodás gyógyulást jegyeztek fel itt. Ezen a helyen már a török időkben egy útszéli kereszt állt a forrás mellett. Sokszor imádkozott itt a bárányokat legeltető uradalmi pásztor, és annak vakon született fia. Olykor meg is mosta a gyerekének szemét a Kutyika forrásvizében. Egyszer egy napon a fiú meggyógyult. Azóta a szembetegek gyógyítására viszik innen a csodás vizet.

1852 nyarán a kúthoz zarándokolt egy váci asszony, aki nemsokára lélekszakadva rohant a közeli malom molnárjához, és azt kiabálta, hogy imádkozott, és megjelent a kútban a Boldogságos Szűz képe. Nem sokkal ezután béreseinek szeme láttára kivágta a fakeresztet a környék hitetlen földesura. Dühítette az ide látogató emberek sokasága.

Néhány nap múlva a földesúr megvakult, és megnyomorodott. A környéken élők még nagyobb hittel jártak ezután a Kutyikához. A kivágott fakereszt helyére nemsokára egy kis kápolnát építettek. A kápolnába a legénnyé cseperedett pásztorfiú egy Mária-szobrot faragott a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére. A kegyszobrot a fiú népviseletes ruhába öltöztette.

A környék hívei továbbra is ide jártak imádkozni, búcsút járni és a szent forrásból vizet meríteni. A betegeiket is ide hozták.

Nem egy csodás gyógyulás történt. Elbeszélések szerint egy négyéves, néma kisfiú itt kezdett el beszélni, és Jézus nevét ismételgette. Egy vak asszony pedig látni kezdett, miután megmosták a szemét a forrás vizével.

1920 körül ellopták a kegyszobrot. Nem tudták, hová lett. Egy hívő asszony azonban álmot látott: meglátta, hol lehet a szobor. Keresni kezdték az álom nyomán, és meg is találták egy nagyoroszi padláson. Ünnepélyesen visszahozták a kegyhelyre.

A kis kápolna a II. világháború alatt csaknem összeomlott, így lebontották.

Közadakozásból épült újjá, kőből és téglából egy újabb és nagyobb engesztelő kápolna, benne egy szép oltár. Fölé emelték a kegyszobrot. 1949 májusában az Esztergomi Érsekség megbízottja ünnepélyesen felszentelte a kápolnát, és bemutatta az első szentmisét.

Időközben az ország más vidékein is tudomást szereztek a szent kút gyógyító erejéről, és egyre távolabbról érkeztek a hívők.

1974-ben egy honti család kezdeményezésére egy szobrászművész elkészítette a Bibliás Szűzanya kegyszobrát is. Ezt a szobrot ugyanebben az évben egy ferences atya közreműködésével ünnepélyesen elhelyezték a kegykápolnában.

Minden tiltás és megfélemlítés ellenére az emberek ragaszkodtak a Kutyikához, és a szocializmus ideje alatt is rendszeresen jártak ide, és fohászkodtak a hívők az ország minden tájáról.

1984-től évente 10 hivatalos szentmisét végez itt a honti plébános.

A felszentelt helyre bárki bármikor jöhet. És érdemes is ellátogatni a szent forráshoz, ugyanis valóban végtelen nyugalmat áraszt a környék – és persze gyönyörű is.

forrás:www.orszagkep.hu, www.turistamagazin.hu

További látnivalók

Dunakanyar Falatozó – Nagymaros
Gasztro
MEGNÉZEM!
Zsengélő Café – Verőce
Gasztro
MEGNÉZEM!
KóborMacska Fogadó – Verőce
szállás
MEGNÉZEM!
MUTASD AZ
ÖSSZES LÁTNIVALÓT!
Impresszum