Mikor?

Mit?

Hol?

Cseke-hegyi Kápolnarom – Kisnémedi

Vallási

Kisnémedi
Nyitvatartás

Minden nap nyitva


Kisnémedi
Bármikor látogatható
Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

Az Úr 1796. évében Vácduka, Kisnémedi és Rád települések mértani háromszögének középpontjában (legalábbis ahhoz egészen közel) megépült a Cseke-hegyi kápolna, mely igen jelentős szerepet töltött be a kor vallási életében.  Építését a kápolna alatt található egykori Cseke-község lakói kezdeményezték. (A falu határában, Csekepusztán 1769-ben a Muslay család által épített késő-barokk kápolna.) Mára már csak néhány „lakója” van a településnek, jórészt inkább gyümölcsösök találhatók itt. Az idősebbek elbeszélése alapján még 40 évvel ezelőtt is megtartották a környék településeinek részvételével a kápolna szentháromság-vasárnapi búcsúját. Sajnos az idő és a közeli Cseke-dűlő lakosságának gyérülése a kápolna hanyatlásához vezetett, így mára már csupán néhány falmaradvány tanúskodik az egykoron késő-barokk stílusban tündöklő épületről.

A kápolnának szép harangtornya volt a korabeli fényképek alapján, harangja jelenleg a rádi plébániatemplom tornyában szól nagyobb ünnepek alkalmával. Minden év június havában megtartották a szentháromság-vasárnapi búcsút és kihelyezett miséket is tartottak a dombon, Isten színe előtt.

2007-ben néhány lelkes fiatal, a váci 811-es cserkészcsapat és a környező települések lakossága révén a kápolna körül található bozótost kiirtották és sok év után ismét megtartották a kápolna búcsúját, ahogy azóta minden évben.

Ha utunk felvezetett a domb oldalába, akkor a megérkezést követően érdemes megcsodálnunk ennek a kis halomnak a panorámáját, hiszen páratlan! A kápolnának háttal állva, tekintetünkkel balról jobbra pásztázva a tájat ez a látkép tárul elénk: a Budai-hegység, a Pilis-hegység, a Visegrádi-hegység, a Börzsöny vonulatai és a Naszály-hegy. Itt-ott néhol még a vén Duna felszíne is megcsillanni látszik olykor. Lélegzetelállító ez a festői látkép, kiváltképp, ha az ember egy viszonylag páramentes napon keresi fel a Cseke-hegyet.

forrás:www.na-tura.info, www.vaciegyhazmegye.hu

További látnivalók

Dunakanyar Falatozó – Nagymaros
Gasztro
MEGNÉZEM!
Zsengélő Café – Verőce
Gasztro
MEGNÉZEM!
KóborMacska Fogadó – Verőce
szállás
MEGNÉZEM!
MUTASD AZ
ÖSSZES LÁTNIVALÓT!
Impresszum