Mikor?

Mit?

Hol?

Akadálymentes túra a Dunakanyar legszebb szakaszán

Kerékpáros

Nagymaros
Nyitvatartás

Minden nap nyitva


Nagymaros
Bármikor látogatható
Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

Ez a rendkívül szép és vadregényes, a Duna mentén kanyargó akadálymentes túra a Börzsöny déli része és az átellenes oldalon húzódó Visegrádi-hegység  között követi a nagy folyó kanyarulatát. Ember, út és víz természetes, fenséges kapcsolatát kínálja a Dunakanyar legkevésbé urbanizált szakasza, hajókikötőkkel, pihenési lehetőséggel és elképesztő panorámával a folyó és a hegyláncolatok közvetlen kapcsolatára.

Útvonalunk Nagymarosról indul és Szobig tart: a Dunával párhuzamos kerékpárúton kerekesszékkel is akadálymentesen tudunk kirándulni. Az egész naposra tervezhető, közel 14 km hosszú túra lágy vonalvezetéssel, kis szintkülönbséggel és változatos látványvilággal hívogat. Európa egyik legnagyobb folyójának partjára települt hangulatos települések, a kitágult tér-élmény, a túlpart hegyei, völgyei, a kikötők lassan vonuló vízi járművei, a vízparti lejárók, a szelíden kanyargó, bicikliútba kapcsolódó sétányok szoborparkjai, ikonikus büfék és történelmi hagyományú bárok fűszerezik a dús vegetációjú vizet kedvelő árnyas fák hosszan vonuló dzsungelét. Az út ritmusosan, 1-2 kilométerenként kínálja a felsorolt látványosságokat és praktikus megállóhelyeket, így sem unatkozni, sem elfáradni nincs okunk. Túránk során három fontosabb települést érintünk, Nagymarosról indulva Zebegényen át Szobot. 

A túra útburkolata általánosságban jó minőségű, a túra elején és a településeken változó anyagú a betontól a térkőig, viszont a külső részeken többnyire bitumen- és öntött beton burkolattal találkozunk. Nem vadonatúj utakról lévén szó, előfordulnak rajtuk repedések, gyökér-feltüremkedések és enyhe hullámzás, ezek az alattomos felszíni egyenetlenségek meglephetik a gyakorlatlan túrázót. A túra pihenőkkel együtt 5-7 órát vesz igénybe, de handy- vagy motoros kerekesszékes segédeszközzel 3-4 óra alatt is végig lehet érni.

A szerző tippje

  • A vasúti megállóhelyek akadálymentesítésének korlátozott lehetőségei nem teszik lehetővé az akadálymentes körtúrát vagy az improvizációt, ezért a túra kiinduló és érkezési pontjai kötöttek! A kerekesszékes vonatutazást 2 nappal az utazás megkezdése előtt meg kell rendelni !
  • A Nagymaros-Visegrád állomáson csak a Szob irányába haladó peronról lehet akadálymentesen közlekedni. A Budapest-Nyugati irányába komoly megemelős segítség nélkül a peron megközelíthetetlen a többszörös lépcsősor miatt, s ez sajnos a Dunakanyar összes vasúti megállóhelyére vonatkozik. Kivétel ez alól Szob és a túránkat nem érintő Kismaros állomás, amelyek vasúti peronjai akadálymentesen megközelíthetőek az érkezési és az indulási oldalon is.
  • A túraútvonalon, bár akadálymentes, rengeteg előre nem látható akadály, műszaki probléma, illetve természeti jelenség akadályozhatja utunkat. Ezért a kerekesszékes emberek az ajánlott útvonalat mindenképp egészséges, járó kísérővel teljesítsék.
  • Kórházi kerekesszékkel való közlekedés nem ajánlott!
  • Érdemes magunkkal ételt és italt vinni, mert noha utunk során rendszeresen találunk vendéglátóhelyeket, ezek csak szezonálisan tartanak nyitva, és a legtöbbször a konyhájuk napszakhoz kötötten működik.
  • Túránk során útbaeső mozgássérült WC-t nem találtunk (elképzelhető, hogy az érintett települések önkormányzatai vagy vendéglátó egységei rendelkeznek akadálymentes mosdóval), ezért ajánlatos az ez irányú szükségleteket a túra előtt vagy végén intézni (esetleg vonaton).
  • Többször haladunk nyílt területen, érdemes magunkkal vinni esőkabátot, napszemüveget, naptejet, szúnyogriasztót – évszaktól és időjárástól függően.
  • Legyen nálunk tartalék gumibelső és megfelelő pumpa.
  • Ha a túrázók elfáradtak, vagy idő híján vannak, viszont fizikai állóképességük/tapasztalatuk engedi, akkor Zebegényben egy megmunkálatlan, köves, meredek, kb. 15 méteres rámpán felküzdhetik magukat a vasúti töltésre, az alagút felett lévő állomásra, ahonnan Budapestre visszautazhatnak, lerövidítve így a túrát kb. 9 km-esre. Vigyázat! A zebegényi vasúti peron megközelítése NEM akadálymentes!

forrás:www.termeszetjaro.hu

További látnivalók

Dunakanyar Falatozó – Nagymaros
Gasztro
MEGNÉZEM!
Zsengélő Café – Verőce
Gasztro
MEGNÉZEM!
KóborMacska Fogadó – Verőce
szállás
MEGNÉZEM!
MUTASD AZ
ÖSSZES LÁTNIVALÓT!
Impresszum