Mikor?

Mit?

Hol?

A Diósjenői tanösvény erdőségei és történelmi emlékei

Családos/gyermekes

Diósjenő
Nyitvatartás

Minden nap nyitva


Diósjenő
Bármikor látogatható
Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

A Diósjenői tanösvény erdőségei és történelmi emlékei hossza 5.7 km. Az útvonal szintemelkedése 292 m, szintideje 3 óra, nehézsége könnyű.

A tanösvény végigjárása ideális választás könnyű családi túrának, ahol a Börzsöny egyik legszebben fennmaradt erdőségében levegőzhetünk, és közben felfedezhetünk jó néhány történelmi emléket az ősi földvártól a száz évnél idősebb erdőgazdálkodási emlékhelyeken át egészen a bombatölcsérekig, amelyek csodálatos módon kis tavakat alkotva ma nélkülözhetetlen vizes élőhelyek napjainkban.

A tanösvény megközelítése:

Érkezéskor a vadaspark és egyben szabadidő park parkolójában lehet megállni. Mivel népszerű hely, így elképzelhető, hogy kiszorulunk a 300 méterrel feljebb lévő külső parkolóba, vagy a település utcáira, ha nem érkezünk időben. Vonattal is megközelíthető a helyszín, Vác felől a Diósjenői vasútállomástól tudunk felsétálni a vadasparkhoz, ez egy körülbelül két és fél kilométer.

A Fenntartható erőgazdaság:

A parkolóban találjuk meg a tanösvény első tábláját, ahonnan megtudhatjuk, hogy maga a tanösvény az erdőgazdálkodást, és a kimagaslóan jó állapotban lévő környékbeli erdőket hivatott bemutatni. Ez annak köszönhető, hogy a korabeli magánerdők kezelői maximálisan fenntarthatóan kezelték ezeket az erdőket.

A Gyíkos-kút és a kőzet konglomerátumok:

A túrát a zöld T turistajelzésen lehet végigjárni, amely több helyen más jelzésekkel együtt halad. Az első szakaszon széles erdészeti úton csatlakozunk a sárga jelzésbe, ahol geológiai ismertetőt találunk a hegység kőzeteiről. Felfelé haladva pedig a Gyíkos-kút nevű forráshoz érkezünk. A forrásnak nincsen kifolyó csöve, ténylegesen kút, amelynek fából készült kis háza van. Tábla nem jelzi, hogy nem iható, de fogyasztásra csak saját felelősségre alkalmas. 

A Závoz-nyereg panorámája:

Az út itt letér a sárga jelzésről, és csak a tanösvény jelzés halad tovább a Závoz-nyereg alatti hegyoldalban. Egy éles kanyarban a jégkárokról olvashatunk, majd a sárga négyzet jelzéssel társulva felkapaszkodunk a Závoz-nyeregbe. 

Jó idő esetén szép kilátásunk van a Cserhátra, a Mátrára, esetleg a Bükköt is felfedezhetjük a távolban. Kényelmes pihenő padokon lehet piknikezni, ha nincs tűzgyújtási tilalom, akkor sütögethetünk is valamit. Alternatív kitérőként egy jelzetlen és meredekebb ösvényen felmászhatunk a nyereg északi oldalán található Kő-szírt csúcsára is, ahonnan még szebb a kilátás a szikla tetejéről.

Bombatölcsérek, mint az élet nélkülözhetetlen színterei:

A túrát a Kemence-patak völgyében folytatjuk és leereszkedve a patakhoz érdekes dolgot fedezhetünk fel. Teljesen szabályos kör alakú sekély tavacskákat, amelyek bombatölcsérek. A második világháború végén a Diósjenőn működő hadianyag gyár megmaradt robbanóanyagait itt semmisítették meg. A robbantások nyomán maradt mélyedésekben megállt a víz és most számos itt élő állatfajnak otthont adó tavak alakultak ki. Pozitív hozadéka ez egy rémes emléknek.

Ipari műemlék: A Mázsaház:

A völgyön felfelé haladva az erdészeti út kanyarulatában egy ipari emléket fedezhetünk fel. Az ismertető táblán még fotót is találunk az egykori mázsaházról, ahol a kitermelt fa tömegét mérték. Kicsit fentebb a Gyíkos-kúthoz hasonló forrást találunk, ez a Gál-kút. Vízvételi lehetőségként erre sem érdemes számítani. A környezete viszont nagyon szép, egy kis fahídon át tudunk a forráshoz jutni. Innen már csak 300 méter séta a csodás szépségű Gál-rét, ahol gyakorlatilag a visszautat kezdjük meg és elindulunk a Cseh-vár felé.

A Cseh-vár királyi várból lett rablóvár:

A várdombot ebből az irányból nem nehéz megmászni, viszonylag lankás úton juthatunk el a vár helyét jelentő dombtetőre. Csak az utolsó méterek meredekek. A várról azt érdemes tudni, hogy az 1200-as években épült, és kezdetben királyi várként szolgált, később a belviszály nyomán rablóvár lett belőle. A török idők előtt elpusztult. A részleteket el lehet olvasni az ismertető táblákon. A hely nagyon izgalmas.

A vártól meredekebben lefelé indulunk egy piros x jelzésű ösvényen, vagyis azzal egy nyomvonalon haladó tanösvény jelzésen. A hátralevő út már csak 20 percet vesz igénybe és megérkezünk az erdészeti útra a felső parkolóhoz.

forrás:www.mozgasvilag.hu

További látnivalók

Dunakanyar Falatozó – Nagymaros
Gasztro
MEGNÉZEM!
Zsengélő Café – Verőce
Gasztro
MEGNÉZEM!
KóborMacska Fogadó – Verőce
szállás
MEGNÉZEM!
MUTASD AZ
ÖSSZES LÁTNIVALÓT!
Impresszum